Sunuş yoluyla öğretim nedir ?

Romantik

New member
Sunuş Yoluyla Öğretim Nedir?

Giriş: Temel Kavramları Anlamak

Sunuş yoluyla öğretim, belki kulağa biraz resmi geliyor ama aslında düşündüğünüz kadar karmaşık değil. Basitçe ifade etmek gerekirse, bilgiyi bir öğreticiden öğrenciye aktarmanın en doğrudan yoludur. Yani öğretmen konuşur, öğrenciler dinler ve öğrenmeye çalışır. Bu yöntem, tarih boyunca sınıflarda en sık kullanılan öğretim stratejilerinden biri olmuştur.

Ama burada önemli olan tek şey anlatmak değil; anlatırken bilgiyi organize etmek ve öğrencinin anlamasını kolaylaştırmaktır. Bu nedenle sunuş yoluyla öğretim, yalnızca “konuşuyorum, not alıyorsunuz”dan ibaret değildir. İçinde planlama, basamaklı anlatım ve örnekleme gibi unsurlar vardır.

Sunuş Yoluyla Öğretimin Temel Özellikleri

1. **Öğretmen merkezli bir yaklaşım:** Öğretmen bilgi kaynağıdır ve dersin akışını belirler. Ancak bu merkezilik, öğrencinin pasif kalması anlamına gelmez; iyi bir öğretmen sorularla, örneklerle ve kısa tekrarlarla katılımı teşvik eder.

2. **Planlı ve sistematik:** Konu baştan sona belli bir sırayla işlenir. Örneğin, biyoloji dersinde önce hücrenin yapısı anlatılır, sonra işlevleri, en sonunda da örnekler üzerinden pekiştirilir. Bu sistem, öğrenmeyi daha kalıcı hale getirir.

3. **Basamaklı sunum:** Bilgi, karmaşıklığa geçmeden önce basit adımlarla aktarılır. Önce temel kavramlar, sonra detaylar. Bu, öğrencinin konuyu sindirmesine yardımcı olur.

4. **Görsel ve işitsel destekler:** Sadece sözlü anlatım değil, grafikler, tablolar, örnek olaylar ve kısa gösterimler kullanılır. Bu, bilgiyi somutlaştırır ve öğrenmeyi hızlandırır.

Sunuş Yoluyla Öğretimin Aşamaları

Sunuş yoluyla öğretimde, dersin planlı bir şekilde ilerlemesi önemlidir. Bunu genellikle dört aşamada görmek mümkün:

1. **Hazırlık Aşaması:**

* Öğretmen dersin hedeflerini belirler. “Bugün öğrenci ne öğrenmeli?” sorusu burada yanıtlanır.

* Konu, öğrencilerin seviyesine uygun şekilde sadeleştirilir. Karmaşık kavramlar basit örneklerle açıklanır.

* Gerekli materyaller hazırlanır; slayt, poster veya örnek nesneler gibi.

2. **Sunum Aşaması:**

* Dersin ana bölümü burada gerçekleşir. Öğretmen, bilgiyi açık ve anlaşılır bir şekilde aktarır.

* Örnekler verilir. Mesela bir matematik formülü anlatılırken önce günlük hayattan bir örnekle başlayıp sonra formüle geçmek öğrenmeyi kolaylaştırır.

* Öğrencinin dikkatini ölçmek için sorular sorulur ve kısa tartışmalar yapılır.

3. **Pekiştirme Aşaması:**

* Sunulan bilgi kısa tekrarlarla ve örneklerle pekiştirilir.

* Öğrencilerden kendi cümleleriyle konuyu anlatmaları istenebilir; bu, hem anlamayı hem de hatırlamayı güçlendirir.

4. **Değerlendirme Aşaması:**

* Ders sonunda küçük sorular, alıştırmalar veya tartışmalar yapılır.

* Amaç, öğrencinin konuyu gerçekten anlayıp anlamadığını görmek ve gerekirse eksikleri tamamlamaktır.

Sunuş Yoluyla Öğretimin Avantajları

* **Zaman tasarrufu:** Özellikle geniş konuları kısa sürede aktarmak için uygundur.

* **Düzenli bilgi aktarımı:** Konu sistematik bir şekilde sunulur; eksik parçalar bırakılmaz.

* **Öğrenciye rehberlik:** Öğrenci, öğretmenin yönlendirmesiyle karmaşık kavramları adım adım öğrenir.

Sunuş Yoluyla Öğretimin Sınırlılıkları

* **Öğrencinin pasif kalma riski:** Eğer öğretmen sadece konuşur, öğrenciyi sürece dahil etmezse öğrenme yüzeysel olabilir.

* **Yaratıcılık ve tartışma sınırlı:** Bu yöntem, öğrencilerin kendi fikirlerini üretmesine daha az fırsat tanır.

* **Farklı öğrenme stillerine uygunluk:** Her öğrenci aynı hızda anlamayabilir; bazıları görsel veya uygulamalı öğrenmeye ihtiyaç duyar.

Uygulama Örnekleri

Bir tarih dersini ele alalım. Öğretmen önce Osmanlı döneminin genel yapısını anlatır (temel kavramlar). Sonra padişahlar ve önemli olayları sıralar (detaylandırma). Ardından haritalar ve kronolojik tablolarla konuyu somutlaştırır (görsel destek). Son olarak öğrencilerden kendi cümleleriyle bu dönemi özetlemelerini ister (pekiştirme ve değerlendirme).

Bir başka örnek: Fen bilgisi dersinde, öğretmen önce suyun buharlaşma ve yoğunlaşma sürecini anlatır. Sonra sınıfta basit bir deney yapar; öğrenci gözlemler ve sorular sorar. Böylece hem teori hem uygulama birleşir.

Sonuç: Neden Önemli?

Sunuş yoluyla öğretim, doğru kullanıldığında oldukça etkili bir yöntemdir. Sadelik ve planlı anlatım, öğrencinin bilgiyi anlamasını ve hatırlamasını kolaylaştırır. Önemli olan, yöntemi sadece sözlü aktarım olarak görmek değil; örnekler, görseller, sorular ve kısa tartışmalarla zenginleştirmektir.

Bu yöntem, özellikle temel bilgileri aktarmak ve öğrenciyi öğrenme sürecine hazırlamak için vazgeçilmezdir. Pasif bir dinleme değil, planlı ve katılımcı bir süreç olarak ele alındığında, öğrenciler hem öğrenir hem de bilgiyi kendi hayatlarına uyarlama fırsatı bulur.

Sonuç olarak sunuş yoluyla öğretim, öğrenmenin yapı taşlarından biridir. Sade, planlı ve anlaşılır anlatımıyla hem öğretmen hem öğrenci için güvenli bir yol sunar. Karmaşık konular bile, iyi bir yapı ve basit örneklerle öğrenciye sindirilebilir hale gelir. Bu yöntemin gerçek değeri, bilgiyi aktarmanın ötesinde, öğrenmeyi anlamlı ve erişilebilir kılmasıdır.

---

Kelime sayısı: 822