Bir film senaryosu kaç günde yazılır ?

Aksay

Global Mod
Global Mod
Bir Film Senaryosu Kaç Günde Yazılır? (Cevabı “Duruma Göre” Olan En Net Sorulardan Biri)

Senaryo yazmak, dışarıdan bakıldığında oldukça net bir iş gibi görünür: bir fikir gelir, karakterler konuşur, sahneler yazılır ve “film olur”. Oysa içeriden bakınca tablo biraz daha… kahve tüketimi, boş sayfaya uzun uzun bakma ve arada “ben bunu niye böyle yazdım?” sorgulamasıyla doludur.

Bu yüzden “Bir film senaryosu kaç günde yazılır?” sorusu, aslında teknik bir sorudan çok bir sabır testi gibidir. Net bir cevabı vardır ama o cevap her zaman tatmin edici değildir: **birkaç günden birkaç aya, hatta projeye göre yıllara kadar değişir.**

Ama gelin bunu biraz açalım; çünkü tek kelimelik “değişir” cevabı forum kültürüne pek yakışmıyor.

1. Fikir Aşaması: En Hızlı Kısım Genelde En Belirsiz Olanıdır

Senaryonun ilk adımı fikir. Ve garip bir şekilde bu aşama bazen 5 dakikada olur, bazen 5 ayda.

Bir karakter aklınıza düşer, bir sahne gözünüzde canlanır ya da biri “ya şöyle bir film olsa…” der ve siz kendinizi bir anda hikâyenin ortasında bulursunuz. Bu kısımda zaman algısı biraz bozulur çünkü üretim yok gibi görünür ama aslında en kritik şey olur: hikâyenin iskeleti kurulur.

Bazı senaristler bu aşamada deftere 10 sayfa not alır, bazıları ise telefon notlarına “adam yalnız kalacak” yazıp günlerce onun ne kadar yalnız kalacağına karar veremez.

Yani ilk aşama için net süre: **5 dakika ile 5 ay arası. (Evet, biraz geniş bir aralık.)**

2. Taslak Yazımı: Asıl Maraton Burada Başlar

Asıl senaryo yazımı dediğimiz şey genellikle ilk taslakla başlar. Ve burası işin “romantik fikir” kısmından çıkıp “klavye ile karakter kavgası” kısmına geçiştir.

Profesyonel senaristlerin çoğu ilk taslağı 2 ila 6 haftada çıkarabilir. Ama bu “her gün düzenli yazıyorum, çayım hazır, ilhamım yerinde” senaryosudur.

Gerçek hayatta tablo biraz daha karmaşıktır:

* Bir gün 10 sayfa yazarsınız

* Ertesi gün 3 satırda takılırsınız

* Sonra o 3 satır yüzünden 2 gün düşünürsünüz

Bunun nedeni basittir: senaryo yazımı sadece yazmak değil, aynı zamanda sürekli karar vermektir. Karakter burada mı dönsün, orada mı konuşsun, bu repliği söylesin mi, yoksa sadece bakıp mı sessiz kalsın?

Kısacası senaryo yazarken asıl iş klavyede değil, zihinde olur. Klavye sadece bunu “resmi belgeye” çevirir.

3. Revizyon Süreci: Senaryonun Gerçek Kimliği Burada Ortaya Çıkar

Bir senaryonun ilk hali genelde “hikâye taslağı”dır. Gerçek senaryo ise üçüncü, beşinci, bazen onuncu revizyondan sonra ortaya çıkar.

İşin en ilginç kısmı şudur: İlk yazım genelde en hızlı olanıdır ama en az kullanılan versiyondur.

Revizyon süreci şöyle işler:

* “Bu sahne fazla uzun”

* “Bu karakter gereksiz olmuş”

* “Aslında hikâye burada başlamalıydı”

* “Ben neden bunu yazdım?” (klasik aşama)

Bu aşama bazen yazım süresinin iki katı kadar sürer. Özellikle ekipli projelerde süre daha da uzar çünkü herkesin “çok mantıklı ama biraz da farklı olsun” önerisi vardır.

Bu yüzden profesyonel bir senaryonun toplam süresi çoğu zaman:

**1 ay yazım + 2-3 ay revizyon = yaklaşık 3-4 ay**

Ama bu sadece ideal dünyadır. Gerçek dünya biraz daha… uzundur.

4. Tür ve Proje Ölçeği Süreyi Direkt Değiştirir

Her senaryo aynı değildir. Bir kısa film senaryosu ile 10 bölümlük bir dizi pilotu aynı kategoriye koymak, çorba ile ana yemeği aynı tencerede pişirmeye benzer.

* **Kısa film:** 3 gün – 3 hafta

* **Orta ölçekli film:** 1 – 3 ay

* **Büyük prodüksiyon / dizi:** 3 ay – 1 yıl

Ayrıca tür de çok şey değiştirir. Dram yazmak genelde daha içsel ve karakter odaklı olduğu için uzun düşünme süreçleri içerir. Aksiyon senaryolarında ise sahne planlaması ve tempo hesapları devreye girer.

Bilim kurgu yazıyorsanız, bir noktada kendinizi “bu evrende fizik kuralları var mıydı?” diye sorarken bulabilirsiniz. Bu da süreyi doğal olarak uzatır.

5. Deneyim Faktörü: Hız, Zekâdan Çok Alışkanlık Meselesi

Tecrübeli bir senarist ile yeni başlayan birinin yazım süresi arasındaki fark çoğu zaman bilgi değil, ritim farkıdır.

Yeni başlayan biri aynı sahne üzerinde saatlerce düşünürken, deneyimli biri hangi sahnenin nereye oturacağını daha hızlı görür. Ama bu, deneyimli kişinin daha az düşündüğü anlamına gelmez; sadece düşünme şekli daha organize olur.

Yani mesele “hızlı yazmak” değil, “gereksiz yavaşlamayı azaltmak”tır.

Yine de şunu kabul etmek gerekir: her senarist zaman zaman aynı noktaya gelir ve ekrana bakıp şunu düşünür:

“Bu sahne gerçekten gerekli mi, yoksa ben sadece yazmak için mi yazıyorum?”

Bu soru, mesleğin evrensel dilidir.

6. Gerçek Hayat Cevabı: Net Bir Gün Sayısı Yok Ama Net Bir Gerçek Var

Tüm bu tabloyu topladığımızda şunu söylemek mümkün:

Bir film senaryosu ortalama olarak birkaç hafta ile birkaç ay arasında yazılır. Ancak bu süre; fikir, disiplin, proje büyüklüğü ve revizyon sayısına göre ciddi şekilde değişir.

Daha da net ifade etmek gerekirse:

* İlham varsa hızlıdır

* Disiplin varsa sürdürülebilirdir

* Prodüksiyon baskısı varsa değişkendir

* Ve kahve varsa biraz daha katlanılabilir hale gelir

Senaryo yazımı aslında bir zaman yarışı değil, bir düşünce inşasıdır. Bu yüzden “kaç gün sürdü?” sorusu bazen doğru soru bile olmayabilir. Daha doğru soru şudur:

“Bu hikâye ne zaman olgunlaştı?”

Sonuç: Süre Değil, Sürecin Kendisi Belirleyici

Bir film senaryosunun yazım süresi, dışarıdan bakıldığında ölçülebilir bir zaman dilimi gibi görünse de içeriden bakıldığında oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Kimi senaryolar hızlı doğar ama uzun büyür, kimileri ise yavaş başlar ama sağlam bir temel kurar.

Sonuç olarak senaryo yazmak, takvime değil hikâyeye bağlı bir süreçtir. Ve belki de en gerçekçi cevap şudur:

İyi bir senaryo, aceleye gelmez; ama gereksiz yere de oyalanmaz.