Yaptığınızı bilmediğiniz en büyük Wi-Fi hatası

Şaibe

Member
Fırında akşam yemeğiniz var, fazladan bardak arıyorsunuz ve kuzeninizin çocuğu (yine) “Wi-Fi şifresi nedir?” diye bağırıyor. Aynı anda yüzlerce şeyle hokkabazlık yapıyorsunuz ve yapmak isteyeceğiniz son şey şifrenizi hecelemek.

İşte iyi haber: Bir çıktıyı buzdolabına koyabilirsiniz ve herkes bağlanmak için bunu telefonlarıyla tarayabilir. Ama önce size ayrı bir ağı nasıl oluşturacağınızı göstereceğim, böylece küçük Billy'nin cihazlarınızda ve bilgisayarlarınızda kişisel eşyalarınıza erişmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

DOLANDIRICILAR BU KÖTÜ NUMARALARLA GENÇLERİ HEDEFLİYOR

Her gün kullanabileceğiniz akıllı teknoloji haberlerini ve ipuçlarını paylaşıyorum. The Current'ı alan 600 bin okuyucuya katılın.

misafirim ol

Konuklar ana Wi-Fi'nize bağlandıklarında akıllı TV'ler, yazıcılar ve hatta dosya paylaşımı etkinleştirilmişse dizüstü bilgisayarınız veya telefonunuz gibi cihazlara potansiyel olarak erişebilirler. Daha da kötüsü, cihazlarının güvenliği ihlal edilirse tüm ağınız risk altında olabilir. Misafir ağı, özel hayatınızı özel tutarken herkesi mutlu eder.

Çoğu modern yönlendirici, teknoloji gurusu olmanıza gerek kalmadan bir misafir ağı kurmanıza olanak tanır. Uyarı: Bu birkaç dakikanızı alacaktır ancak tamamen yapılabilir.

İLGİLİ: İnternetiniz yavaş mı? Bunu düzeltelim.

1. Adım: Yönlendiricinizin yönetici konsolunda oturum açın. IP adresinize ihtiyacınız olacak. Bunu genellikle yönlendiricinizin alt veya yan tarafındaki bir etikette bulabilirsiniz. 192.168.1.1 veya 192.168.0.1'i görmek yaygındır.

(Getty Images aracılığıyla Jaap Arriens/NurPhoto)

Eğer seninkini göremiyorsan…

• Windows'ta: Başlat menüsü“Komut İstemi”ni arayın ve Komut İsteminiz açıkken şunu yazın: ip yapılandırması ve tuşuna basın Girmek. “Varsayılan Ağ Geçidi” yazan satırı arayın. Bu yönlendiricinizin IP adresidir.
  • Mac'te: Git Sistem Ayarları > . Seçin Wi-Fi ağı > Gelişmiş. Yönlendiricinizin IP adresi aşağıdadır Yönlendirici.
Adım 2: Tarayıcınızı açın, yazın http:// ve yapıştırın IP adresi. Vurmak Girmek Bir giriş sayfası açmak için. Kimlik bilgileri için kullanıcı adını deneyin yönetici ve kelime şifre şifre için. Varsayılanlar farklıysa büyük olasılıkla yönlendiricinizde yazdırılırlar. Ayrıca, kullanılan hemen hemen her yönlendiricinin varsayılan şifrelerini listeleyen bu siteye de göz atabilirsiniz.

3. Adım: adlı bir ayar arayın Misafir Ağı veya Misafir Wi-Fi'si. Güçlü, benzersiz bir parolayla birlikte ana ağınızdan farklı bir ad (SSID olarak da bilinir) verin.

TEKNİK İPUCU: ÇOK GEÇ OLMADAN ANILARINIZI KAYDEDİN

Ailenizde meraklı insanlar varsa…
Aileniz ve arkadaşlarınız Wi-Fi misafir ağınıza bağlandığında, onların birincil ağınızdaki dosyalarınıza veya cihazlarınıza erişmelerini engelleyebilirsiniz. Kapat yerel erişim ayar.

Üzgünüm ama kendini işine adamış meraklılar tek bir kapalı kapıyla yetinmeyecektir. İşte birisinin kurcaladığına dair bir işaret.

Hazır bu sırada hızlı bir güvenlik kontrolü yapın

Evde yatağında tek başına yatarken akıllı telefon kullanan genç bir kızın yakın çekimi

Bitirmeden önce işleri kilitlemek için şu ekstra adımları izleyin:

BİYOMETRİK VERİLER: İSTENEN HERHANGİ BİR ŞİRKETE VERİLMESİ GÜVENLİ Mİ?

• Yönetici şifrenizi değiştirin: Yönlendiriciniz hâlâ varsayılan oturum açma bilgilerini kullanıyorsa güncelleyin.
  • Firmware'inizi de güncelleyin: Yönlendiricinizi güvenlik açıklarından korumak için yazılım güncellemelerini kontrol edin.
Ağınız düşündüğünüzden daha büyük bir hedeftir.

Şimdi işin eğlenceli kısmına geçelim

Kız gözlerini kısarak ekran

Misafirlerinizi yeni misafir ağınıza otomatik olarak bağlayan bir QR kodu oluşturun; sorun yok, drama yok. Ücretsiz QIFI.org sitesiyle ihtiyacınız olan tek şey üç parça bilgidir:

1. SSID: Bu Wi-Fi ağınızın adıdır. Bunu modeminizin arkasında, yönetici konsolunda veya ağ uygulamanızda bulabilirsiniz.
  2. Şifreleme türü: WPA/WPA2/WPA3'ü seçin. Bunu telefonunuzun Wi-Fi bölümünde ağ ayrıntılarının altında bulabilirsiniz.
  3. Anahtar: Bu yönlendiricinizin şifresidir. Hiç değiştirmediyseniz yönlendiricinizin arkasındadır. (Lütfen bana değiştirdiğinizi söyleyin!)
Vurmak Oluştur ve QR kodunuz hazır. Evin içinde asmak için bazı kopyalarını yazdırın veya benim yaptığımı yapın: Şık görünen bu özel tabelayı sipariş edin. Artık birisi Wi-Fi şifresini istediğinde işaret etmeniz yeterli.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Programınızda teknolojiyi daha akıllıca kullanın

Ödüllü sunucu Kim Komando, teknolojide gezinmek için gizli silahınızdır.

Telif Hakkı 2025, WestStar Multimedya Eğlence. Her hakkı saklıdır.