Yapay zeka hiçbir yere gitmiyor: Hayatı kolaylaştıracak istemler

Şaibe

Member
Kocamla Paris'te akşam yemeği yiyordum. Şarap menüsünü aldık ve elbette tüm isimler Fransızcaydı. Barry, Napa cabernet'e eşdeğer bir şey istedi, ben de menünün fotoğrafını çektim ve ChatGPT'ye sordum. Saniyeler içinde bir şarap önerdi. Garsonla tekrar kontrol ettim, o da olumlu yanıt verdi.

Bir çift 329 dolarlık Ray-Ban Meta akıllı gözlük kazanın. Buraya girinsatın alma işlemine gerek yok!

Yapay zekanın yalnızca işletmelere, programcılara veya son derece teknoloji meraklılarına yönelik olduğunu düşünebilirsiniz, ancak öyle değil. Denemek isteyen herkes içindir.

AI UZMANI: CHATGPT, DAHA SONRA BİLMENİZİ İSTEDİĞİNİZİ SÖYLÜYOR

Bu güçlü aracı göz ardı etmek yerine, bunu yapay zekayı kucakladığınız yıl yapın. Düşündüğünüzden daha kolay ve daha faydalı.

Temel bilgilerle başlayalım

“Peki, ChatGPT'yi nerede bulabilirim?” Bunu her gün e-postama alıyorum. Web'de kullanın veya iPhone veya Android için indirin.

Ücretsiz katman çoğu insan için işe yarar. ChatGPT Plus için ayda 20$ ödüyorum. Daha iyi özelliklere ve daha hızlı yanıt sürelerine erişim benim için buna değer. Ücretsiz ile başlayın. Kendinizi favori AI aracınıza düzenli olarak güvenirken bulursanız, yükseltmeyi düşünün. Düşünmeye değer.

Uçakta çalışan ve cep telefonu kullanan bir adam resmedilmiştir. (iStock)

ChatGPT tek seçenek değil ama benim tercihim (en azından şimdilik) ve en popüler olanı. Ayrıca Google Gemini, Perplexity ve Claude'u da deneyebilirsiniz.

Bütün bunlarla birlikte iş akışı aynıdır. Bunu Google gibi düşünün, ancak bir arama terimini girip sonuçlar arasında gezinmek yerine, tam olarak istediğiniz çıktıyı elde etmek için botla bir “konuşma” yaparsınız.

Her araç gibi yapay zekayı da akıllıca kullanmanız ve sonuçlarını üç kez kontrol etmeniz gerekir. İnanın bana, mahkeme belgelerinin taslağını hazırlamak için yapay zekayı kullanan ve sadece bariz hataları yargıcın yakalamasını sağlayan avukatlar gibi olmak istemezsiniz.

BİYOMETRİK VERİLER: İSTENEN HERHANGİ BİR ŞİRKETE VERİLMESİ GÜVENLİ Mİ?

İstemleri duydunuz, değil mi?

Yanıtını veya eylemini yönlendirmek için bir yapay zeka sistemine sağladığınız metin, soru veya komuta buna diyoruz. Bu, ne istediğinize ilişkin talimatınızdır; dolayısıyla isteminiz ne kadar iyi olursa, yanıt da o kadar yararlı ve doğru olur.

“Hazırlama”, bir chatbot'a ondan tam olarak ne istediğinizi söylemek için kullanılan içeriden öğrenilen bir terimdir. ChatGPT veya başka herhangi bir yöntemle, ne kadar çok kısıtlama verirseniz, cevabınız da o kadar iyi olur. Örnekler: “Yanıtınızı 250 kelimeyle sınırlayın”, “Listeyi bana madde işaretleri halinde verin”, “Sonuçları tablo olarak biçimlendirin”, “Bu verileri çubuk grafik oluşturmak için kullanın.”

Unutmayın, yapay zeka zihninizi okuyamaz. Sadece ona ne söylediğinizi biliyor. Kullanmak “Yapmak” Ve “yapma“İstediğiniz sonuçları elde etmek için istemlerinizde. Arkadaşlarınız için yemek pişirdiğinizi ve bazılarının alerjisi olduğunu varsayalım. “Altı kişilik bir tarif oluşturun. Yapmak protein, meyve, sebze ve karbonhidrat içerir. Yapma süt ürünleri, kabuklu deniz ürünleri veya fındıkları içerir.”

Birçok uygulamanın bulunduğu bir iPhone ekranında gösterilen ChatGPT uygulaması.

Cep telefonu ekranında ChatGPT yapay zeka sohbet robotu uygulaması logosunun simgesinin yakından görünümü. (iStock)

Hayatı kolaylaştıracak 7 öneri

Hedeflerinizi uygulanabilir hale getirin:
“2025 için bir hedefim var” [fill in the blank]. Bunu SMART yapmama yardım edebilir misin?” (SMART, Belirli, Ölçülebilir, Atanabilir, Gerçekçi ve Zamana Bağlı kelimelerinin kısaltmasıdır.) Belki henüz orada değilsiniz. Şunu deneyin: “Yapmak istiyorum [fill in the blank]ama çok bunaltıcı geliyor ve nereden başlayacağımı bilmiyorum. Bunu daha yönetilebilir görevlere bölerek bana yardımcı olabilir misiniz?”

“Bana 10 örnek daha ver”: Bu, chatbot'u daha iyi bir beyin fırtınası arkadaşı haline getirmek için ChatGPT ile her zaman kullandığım bir istemdir. Bazı “fikirleri” düpedüz kötüdür, ancak beyninizde yaratıcı bir şeyi de tetikleyebilir.

“Bunu nasıl daha iyi hale getirebilirim?” Yazdığınız her şeyi ekleyin; bir blog yazısı, bir seyahat planı, bir özgeçmiş ve hatta samimi bir e-posta. Bu bilgi istemi, çalışmanızı geliştirmek ve iyileştirmeleri belirtmek için harikalar yaratır, tıpkı kişisel bir düzenleyicinin parmaklarınızın ucunda olması gibi.

ÇOK GEÇ OLMADAN AİLE VİDEOLARINIZLA BUNU YAPIN

Size özel ücretsiz asistanınız:
Bir toplantıdan dağınık notlarınız olduğunu varsayalım. Bunları elle, patronunuza veya ekibinize uygun bir e-postaya dönüştürmek için 15 dakika harcarsınız. Bunun yerine bir sohbet robotu açın ve “Bu notları ekibime göndereceğiniz profesyonel ve samimi bir e-postaya dönüştürün” deyin. Notlarınızı sonuna yapıştırın ve işte. Profesyonel ipucu: İstediğiniz bota “Daha fazla ayrıntı gerektiren bir şey var mı?” diye sorun. Eksik bilgileri doldurmak için.

Gelen kutunuzu kısayollayın: Gerçekten uzun bir e-posta aldığınızda, tercih ettiğiniz AI sohbet robotunuzu açın ve şu komutu yazın: “Bu e-postayı benim için özetleyin. Bana ne yapmam gerektiğini söyleyin, ardından düşünceli bir yanıt yazın. İşte e-posta.” E-postayı yapıştırın ve yapay zekanın sihrini yapmasına izin verin.

Forma girmek ister misin? Yapay zekanızdan özel bir fitness planı oluşturmasını isteyin. Şunu deneyin: “Yağ kaybı ve kas kazanımı için 30 günlük bir fitness planı oluşturun. [male/female] başlangıç seviyesinde [your age].” Veya spesifik olun: “İlk kez bir mil koşmama yardımcı olacak dört haftalık bir fitness planı oluşturun.” Dert etmeyin.

bilgisayarda yazarak

19 Aralık 2023'te İngiltere'nin Bath şehrinde 12 yaşında bir erkek çocuk dizüstü bilgisayar kullanırken yazı yazıyor. (Matt Cardy/Getty Images)

Eşiniz yine bulaşıkları yerleştirmeyi mi unuttu? Öfke dolu bir mesaj göndermek yerine yapay zekanın devreye girmesine izin verin. Favori sohbet robotunuzdan hayal kırıklığınızı biraz daha yapıcı bir şekilde yeniden çerçevelemesini isteyin. Şu istem hoşuma gitti: “Bu mesajın daha samimi görünmesini sağlayın.”

Gizliliği unutmayın

Botunuzun güvenilir bir müttefik olduğunu düşünmek kolaydır, özellikle de gün boyu faydalı yanıtlar verirken. Ama kesinlikle değil. Diğerleri gibi bir veri toplama aracıdır.

Söylediklerin konusunda akıllı ol. Asla şifreleri, hassas finansal verileri veya gizli iş veya iş bilgilerini yazmayın. Temel kuralım: Kamuya açıklanmasını istemediğiniz hiçbir şeyi bir chatbot'a söylemeyin.

Ücretsiz bir ChatGPT veya Perplexity hesabıyla uygulama ayarlarında, yazdığınız her şeyi hatırlayan hafıza özelliklerini kapatabilirsiniz. Google Gemini'de bunu yapmak için ücretli bir hesaba ihtiyacınız vardır.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Programınızda teknolojiyi daha akıllıca kullanın

Ödüllü sunucu Kim Komando, teknolojide gezinmek için gizli silahınızdır.

Telif Hakkı 2025, WestStar Multimedya Eğlence. Her hakkı saklıdır.