Nikola Tesla’nın ‘kendi zihnine’ sahip makineler hakkındaki yazıları yapay zekanın yükselişini ürkütücü bir şekilde öngörüyor

Şaibe

Member
Amerikalı mucit Nikola Tesla’nın asırlık yazıları, çığır açan teknolojinin yükselişinin habercisi olarak yapay zekanın gelişimini öngörüyor gibi görünüyor.

Teknoloji ve elektrik öncüsünün bilimsel dehası, onu, “kendi akıllarıyla” makinelerin ortaya çıkışına ilişkin ileri görüşlü içgörü de dahil olmak üzere, ürkütücü derecede doğru tahminler yapmaya yöneltti.

Tesla, Haziran 1900’de “Artık imkansız gibi görünse de, ‘kendi zihnine’ sahip olacak bir otomatın tasarlanabileceğini göstermeyi amaçlıyorum” diye yazmıştı. hassas organlarına tesir eden dış tesirlere mukabil, aklı varmış gibi çok çeşitli iş ve işlemler yapmak, tamamen kendi haline bırakılan operatördür.”

The Century Magazine’de “İnsan Enerjisini Artırma Sorunu” başlıklı yazıda yorumlar yayınlandı.

1856’da Avusturya İmparatorluğu’nda doğan ve 20’li yaşlarının sonlarında ABD’ye taşınan Tesla, hidroelektrik enerji, Tesla bobini gibi icatları ve radyo geliştirme çalışmalarıyla ünlü. Ayrıca, kablosuz teknolojinin yaratılması ve hatta günümüzün cep telefonlarını tanımlaması gibi insanlığın geleceği hakkında çeşitli tahminlerle ünlüdür.

GERİ DÖNÜŞ: STEPHEN HAWKING, ÖLÜMÜNE KADAR GEÇEN YILLAR İÇERİSİNDE AI’NIN ‘İNSAN IRKININ SONU’ OLABİLECEĞİNİ UYARDI



Nikola Tesla (1856-1943), Colorado Springs laboratuvarında “Büyüten vericisi” ile oturan Sırp-Amerikalı fizikçi – 1899 (Çoklu pozlama) (Getty Images aracılığıyla Stefano Bianchetti/Corbis)


New York’ta bulunan Wardenclyffe’deki Tesla Bilim Merkezi’ne göre yeniden ortaya çıkan makale, Tesla’nın araştırmasını ve dehasını “insanlığın artan enerji ihtiyacını nasıl karşılayacağını” açıklamak için kullandığı “felsefi incelemesi” olarak tanımlandı. Nikola Tesla’nın mirasını korumak ve geliştirmek.”

Belirlenmiş bir rotayı izleyebilecek veya çok önceden verilen emirlere uyabilecek; yapması gerekeni ve yapmaması gerekeni ayırt edebilecek ve deneyimler yaşayabilecek veya başka bir deyişle izlenimleri kaydedebilecektir. sonraki eylemlerini kesinlikle etkileyecek” diye yazdı Tesla.

Tesla’nın bugün görülen yorumu, bugün dünyanın yapay zeka olarak adlandırdığı, genellikle insan zekasını simüle edebilen ve insanların komutlarına dayalı olarak çeşitli görevleri yerine getirebilen makineler olarak anlaşılan şey hakkında bir tahmin gibi görünüyor.

‘AI’NIN BABASI’ TEKNİK KORKULARIN YERLEŞTİRİLMİŞ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR: ‘BUNU DURDURAMAZSINIZ’


Tesla bobini ile Nikola Tesla


Elektrikli makinelerde alternatif akımların ve “Tesla bobini” olarak bilinen endüksiyon bobininin kullanımına yol açan manyetik alan rotasyonlarının Sırp-Amerikalı mucidi ve kaşifi. (Getty görüntüleri)


Wardenclyffe’deki Tesla Bilim Merkezi Tarih ve Koleksiyon Komitesi Üyesi Joseph Sikorski, Haberler Digital’e “Tesla, insanlardan bağımsız düşünen makineler çağını öngördü” dedi.

“Belki de en ünlü örneği, radyo, robotik ve her bilgisayarda temel bir parça olan ilkel bir mantık kapısı olan Nano AND kapısı için temel patentleri içeren uzaktan kumandalı bir tekne olan teleautoton’udur.”

AMERİKAN FİZİKÇİ VE MÜHENDİS NİKOLA TESLA’NIN MİRASINI ONURLAMAK

Tesla, “İnsan Enerjisini Artırma Problemi”ni kaleme almadan iki yıl önce, günümüz dronlarının yolunu açtığı görülen, dünyanın ilk radyo kontrollü teknesini geliştirdi.

Tanınmış bir Tesla araştırmacısı ve film yapımcısı olan Sikorski, Tesla’nın 1890’larda Purdue Üniversitesi profesörü Benjamin Franklin Miessner’a yazdığı ve Tesla’nın kendisini “uzaktan kontrol edilen mekanizmalarla değil, kendi zekasına sahip makinelerle” asla sınırlamadığını açıkladığı bir mektuba işaret etti.

“O zamandan beri icadın evriminde büyük ilerleme kaydettim ve kendi haline bırakıldığında, aklı varmış gibi ve dışarıdan herhangi bir kasıtlı kontrol olmaksızın hareket edecek bir otomat göstereceğim zamanın uzak olmadığını düşünüyorum. Böyle bir başarının pratik olasılıkları ne olursa olsun, mekanikte yeni bir çağın başlangıcını işaret edecek,” diye devam etti Tesla.

RAPOR UYARISINA GÖRE DARWİNCİ EVRİM KURALLARINDA AI ‘TERMİNATÖR’ OLABİLİR


Nikola Tesla'nın Portresi


78. yaşını güç duvarını anlatarak kutlayan, dünyanın önde gelen bilim adamlarından biri olan Nikola Tesla, “ölüm ışınlarının tüm görünmez ekranı, içinden hiçbir şeyin geçemeyeceği erkek”.


Sikorski, Haberler Digital’e Tesla’nın telautomatonu “ödünç alınmış bir zihne” sahip olarak tanımladığını söyledi.

“Bu belki de sınırsız yapay zekanın potansiyel faydalarını, ancak tehlikelerini daha iyi gösteriyor – çünkü zihnin nereden ‘ödünç alındığı’, tüm farkı yaratabilir, çünkü bu, içsel yeteneklerini zapt edemeyebilecek insanların çalışmaları üzerine inşa edilecektir. kusurlar veya önyargılar, “dedi Sikorski.

SIRBİSTAN’DA NİKOLA TESLA YÜZEYİNDEN 2 MEKTUP

OpenAI’nin sohbet robotu ChatGPT’nin geçen yıl piyasaya sürülmesi, dünya çapındaki teknoloji topluluklarını daha güçlü yapay zeka sistemleri geliştirme yarışına soktu. Sohbet robotu, haber makaleleri ve web sitelerinden kitaplara kadar her şey dahil olmak üzere çok miktarda metni emerek insan konuşmasını taklit edecek ve öğrendiği verilerdeki kalıplar aracılığıyla insan kullanıcılara yanıtlar üretecek şekilde eğitildi.

Bazı teknoloji liderleri ve uzmanlar, yapay zekanın hızlı evrimini alenen kınadılar ve birçok eleştirmen yapay zekanın insan zekasını nasıl geçebileceğiyle ilgileniyor.

“Yapay zekanın vaftiz babası” olarak bilinen Geoffrey Hinton, bu ay MIT Technology Review’e “Bu şeylerin bizden daha zeki olup olmayacağı konusundaki görüşlerimi aniden değiştirdim” dedi. “Bence şu anda buna çok yakınlar ve gelecekte bizden çok daha zeki olacaklar… Bundan nasıl kurtuluruz?”


Nikola Tesla


Sırp-Amerikalı mucit ve mühendis Nikola Tesla’nın (1856 – 1943) 34 yaşındaki portresi, 1890 dolaylarında. (Napolyon Sarony/Buyenlarge/Getty Images)


BBC’nin daha önce bildirdiği gibi, Tesla, kablosuz olarak veri iletebilen, internet olarak da bilinen teknoloji gibi, günümüzde kullanımda olan bir avuç diğer teknolojik gelişmeyi doğru bir şekilde tahmin ettiği için kredilendirildi.

Hatta 1926’da Collier’s dergisiyle yaptığı bir röportajda, Tesla’nın cep telefonlarının yaratılmasını öngördüğü kabul edilen “yelek-cep” teknolojisi hakkında bir tahminde bulundu.

“Kablosuz mükemmel bir şekilde uygulandığında, tüm dünya devasa bir beyne dönüşecek ki aslında öyle, her şey gerçek ve ritmik bir bütünün parçacıkları. Mesafeden bağımsız olarak birbirimizle anında iletişim kurabileceğiz.” Tesla, Collier’s’e 1926 röportajında söyledi.

HABERLER SUNULDU

“Yalnızca bu da değil, televizyon ve telefon aracılığıyla, aradan binlerce millik mesafeler geçmesine rağmen, birbirimizi sanki yüz yüzeymiş gibi mükemmel bir şekilde görüp duyacağız ve bunu yapabileceğimiz araçlar hayret verici bir şekilde olacak.” şimdiki telefonumuzla karşılaştırıldığında basit. Erkek yeleğinin cebinde taşıyabilecek” diye devam etti.