NASA AI modeli, dünyanın güneş fırtınalarının etkisine hazırlanmasına yardımcı olabilir

Şaibe

Member
NASA ‘gülümseyen’ bir güneş yakaladı


NASA, Solar Dynamic Observatory tarafından çekilen ve güneşte gülümseme yanılsaması veren koyu lekeleri gösteren bir video paylaştı. (Kredi: @NASASun / Twitter)


NASA Perşembe günü yaptığı açıklamada, yapay zeka ile ajans uydu verilerini birleştiren yeni bir bilgisayar modelinin tehlikeli uzay havasına hazırlanmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

DAGGER (Derin Öğrenme Jeomanyetik Pertürbasyon) adı verilen model, güneş rüzgarının uzay aracı ölçümlerini analiz etmek ve 30 dakikalık önceden uyarı ile yaklaşan bir güneş fırtınasının Dünya’ya nerede çarpacağını tahmin etmek için teknik aracı kullanıyor.

Frontier Development Lab’deki uluslararası bir araştırma ekibi, modelin bir saniyeden daha kısa sürede tahminler üretebileceğini ve tahminlerin her dakika güncellendiğini söyledi.

Laboratuvar, NASA, ABD Jeoloji Araştırmaları ve Enerji Bakanlığı’nı içeren bir ortaklıktır.

WEBB TELESKOPU, MİLYARLARCA IŞIK YILI UZAKLIKTAKİ GALAKSİLERLE BOŞLUKLU UZAYI YAKALADI



NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, 2 Ekim 2014’te bir güneş patlamasının bu görüntüsünü yakaladı. Güneş patlaması, tepedeki parlak ışık parlamasıdır. Hemen sağında, uzaya fırlayan bir güneş malzemesi patlaması görülebilir. (Kredi: NASA/SDO)


Bilim adamları, bilgisayarları önceki örneklere dayalı kalıpları tanıması için eğiten “derin öğrenme” adı verilen bir yöntem uygulayarak, güneş rüzgarı ile jeomanyetik kesintiler arasındaki bağlantıları aramak için yapay zekayı kullanmıştı.

Model, Ağustos 2011 ve Mart 2015’teki önceki jeomanyetik fırtınalara karşı test edildi ve DAGGER fırtınanın etkilerini doğru bir şekilde tahmin etti. Daha önce, modeller belirli yerleri tahmin etmek için yapay zekayı kullanmıştı, ancak NASA, dünya çapında sık ve kesin tahminler oluşturmak için yapay zekayı gerçek ölçümlerle birleştiren ilk kişinin DAGGER olduğunu söyledi.

Üniversiteler Arası Astronomi Merkezi’nden Vishal Upendran, “Bu yapay zeka ile artık bir güneş fırtınası durumunda hızlı ve doğru küresel tahminler yapmak ve kararları bildirmek, böylece modern toplumdaki yıkımı en aza indirmek – hatta önlemek – mümkün.” ve Space Weather dergisinde DAGGER modeli hakkında yayınlanan bir makalenin baş yazarı olan Hindistan’daki Astrofizik, yaptığı açıklamada.


Solar &  Heliosferik Gözlemevi, 28 Ekim 2003'te devam etmekte olan büyük bir güneş patlaması gösteriliyor.


Solar & Heliospheric Observatory’den alınan bu bildiride, 28 Ekim 2003 tarihinde devam etmekte olan büyük bir güneş patlaması gösterilmektedir. (Güneş ve Heliosferik Gözlemevi/Getty Images aracılığıyla NASA)


NEIL DEGRASSE TYSON, JAMES WEBB UZAY TELESKOPUNUN EVRENE AÇILAN BİR PENCERE OLDUĞUNU SÖYLEDİ

DAGGER modelindeki bilgisayar kodunun açık kaynak olduğunu ve elektrik şebekesi operatörleri, uydu kontrolörleri, telekomünikasyon şirketleri ve diğerleri tarafından belirli ihtiyaçlara yönelik tahminleri uygulamak için benimsenebileceğini belirtti.

NASA, bu tür çalışmaların fırtınalara hazırlanmak ve elektrik şebekeleri veya kritik altyapı üzerindeki etkileri önlemek için yeterli zaman sağlayabileceğini söyledi – bir gün dünyanın dört bir yanındaki elektrik santrallerinde ve uydu kontrol merkezlerinde güneş fırtınası sirenleri olabileceğini söyleyecek kadar ileri gidiyor.

Güneşten yayılan güneş rüzgarı Dünya’nın manyetik ortamına çarptığında, bazen hafif ila aşırı arasında değişebilen jeomanyetik fırtınalar yaratır.


NASA / SDO tarafından sağlanan bir timelapse dizisinden alınan bir ekran görüntüsünde, 14 Şubat 2011'de dört yıl sonra ilk X-sınıfı parlamanın yayıldığı güneşin merkezindeki bir güneş noktası yakalanmıştır. NASA'nın Solar Dynamics Observatory (SDO) uzay aracı tarafından, Güneş tarafından dört yıl içinde salınan en güçlü parlamanın kaynağını ortaya çıkararak, ortaya çıkan bir jeo-manyetik fırtınanın dünyaya ulaştığında iletişim ve elektrik kaynaklarında kesintiye neden olabileceği konusunda uyarılara yol açıyor. manyetik alan.


NASA / SDO tarafından sağlanan bir timelapse sekansından alınan bir ekran görüntüsünde, 14 Şubat 2011’de dört yıl sonra ilk X-sınıfı parlamanın yayıldığı güneşin merkezindeki bir güneş noktası yakalanmıştır. NASA’nın Solar Dynamics Observatory (SDO) uzay aracı tarafından, Güneş tarafından dört yılda salınan en güçlü parlamanın kaynağını ortaya çıkararak, ortaya çıkan bir jeo-manyetik fırtınanın dünyaya ulaştığında iletişim ve elektrik kaynaklarında kesintiye neden olabileceği konusunda uyarılara yol açıyor. manyetik alan. (Getty Images aracılığıyla NASA/Güneş Dinamikleri Gözlemevi)


Kayıtlardaki en yoğun güneş fırtınası, telgraf istasyonlarında yangınlara yol açtı ve 1859’da mesajların gönderilmesini engelledi.

HABERLER SUNULDU

Bugün, yaygın elektrik kesintileri, kalıcı elektrik kesintileri ve küresel iletişimdeki kesintiler, dünya çapında güvenliği tehlikeye atarak daha da güçlü bir şekilde hissedilecektir.

NASA ayrıca, 2025’te bir sonraki “güneş maksimumuna” yaklaşırken jeomanyetik fırtına riskinin arttığına dikkat çekti: güneşin 11 yıllık aktivite döngüsünde bir zirve.



Julia Musto, Haberler ve Fox Business Digital için bir muhabirdir.