Kriminal bilgisayar korsanlarını dijital hesaplarınıza kilitleyerek nasıl alt edebilirsiniz?

Şaibe

Member
Çevrimiçi hesaplarınız ne kadar güvenli? Her şey için aynı şifreyi mi kullanıyorsunuz?

Her şey için aynı şifreyi kullanmak kötü bir fikirdir çünkü bilgisayar korsanlarının hesaplarınıza erişmesini kolaylaştırır. Hesaplarınızdan birinin güvenliği ihlal edilirse, bilgisayar korsanı şifrenizi kullanarak diğer hesaplarınıza sızmayı deneyebilir.

Bu nedenle her hesap için farklı ve güçlü şifreler kullanmanız ve bunları düzenli olarak değiştirmeniz gerekir. Şifreler tek başına çevrimiçi kimliğinizi korumak için yeterli değildir. Ayrıca ekstra bir güvenlik katmanı veya çok faktörlü kimlik doğrulama uygulamaları kullanmanız gerekir.

Bu kesinlikle Kathy’nin daha fazla bilgi edinmek istediği bir konu, bize e-posta gönderip şunu soruyor:

“Hesap güvenliğini artırmak için kullanılacak çok faktörlü kimlik doğrulama uygulamaları hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz? Ayrıca bankalar neden kullanımı en riskli görünen iki faktörlü kimlik doğrulama için SMS metinlerini tercih ediyor? Hangisi daha iyi, kimlik doğrulama uygulamaları mı yoksa fiziksel güvenlik anahtarları mı? ? Tüm hesaplarda kullanılabilecek, herkese uygun tek bir çözüm var mı? Teşekkür ederiz!”

-Kathy

Bunların hepsi harika sorular ve herkesin iki faktörlü kimlik doğrulama uygulamalarını ve hangilerinin en iyi kullanımlı olduğunu tam olarak anladığından emin olmak için her birini adım adım incelemek istiyorum.

GÜVENLİK UYARILARI, HIZLI İPUÇLARI, TEKNOLOJİ İNCELEMELERİ VE SİZİ DAHA AKILLI HALE GETİRECEK KOLAY NASIL YAPILIRLARI İÇEREN KURT’UN ÜCRETSİZ CYBERGUY BÜLTENİNİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Çok faktörlü kimlik doğrulama ile iki faktörlü kimlik doğrulama arasındaki fark nedir?


Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ile iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) arasındaki fark, çok faktörlü kimlik doğrulamanın kimliğinizi doğrulamak için ikiden fazla faktör kullanabilmesi, iki faktörlü kimlik doğrulamanın ise her zaman tam olarak iki faktör kullanmasıdır.

Çok faktörlü kimlik doğrulama, SMS metinleri, kimlik doğrulama uygulamaları veya fiziksel anahtarlar gibi farklı yöntemleri kullanarak kimliğinizi doğrular. Örnek olarak banka hesabınıza giriş yapmak için şifrenizi ve telefonunuza gönderilen kodu girmeniz gerekmektedir. Bu çok faktörlü kimlik doğrulamadır.

İki faktörlü kimlik doğrulama, oturum açarken kimliğinizi doğrulamak için iki kimlik doğrulama faktörü sağlamanızı gerektiren bir MFA türüdür. Bunun bir örneği Facebook’u kullanmanızdır. Ayarlarda iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirebilirsiniz, böylece her oturum açtığınızda şifrenizi ve kodunuzu girmeniz gerekir. Bu sayede birisi şifrenizi bilse bile ikinci faktör olmadan Facebook hesabınıza erişemez.

DAHA FAZLA: APPLE’IN ŞİFRENİN DEĞİŞTİRİLMESİ

Hangi tür çok faktörlü kimlik doğrulamanın kullanılması en iyisidir?


Her web sitesi ve uygulama tüm çok faktörlü kimlik doğrulama türlerini desteklemez; bu nedenle kullandığınız hesabın, oturum açmaya çalıştığınız hesaba ve hangi türün desteklendiğine bağlı olması gerekebilir.

Genel olarak, farklı çok faktörlü kimlik doğrulama türlerinin, ihtiyacınız olan güvenlik, kolaylık ve uyumluluk düzeyine bağlı olarak farklı avantajları ve dezavantajları vardır.

Fiziksel bir güvenlik anahtarı


Fiziksel güvenlik anahtarı muhtemelen en güvenli seçenektir çünkü kimlik avı ve kötü amaçlı yazılım gibi birçok saldırı türüne karşı bağışıklıdır. Ancak, yanınızda taşımanız gerektiğinden ve her web sitesi ve uygulama bunu desteklemediğinden pek kullanışlı değildir.

Ayrıca, onu kaybederseniz, bir yedekleme yönteminiz veya kurtarma kodunuz olmadığı sürece hesaplarınıza erişemeyebilirsiniz. Bu nedenle güvenlik anahtarınızı her zaman güvenli bir yerde saklamalı ve kaybetmeniz durumunda bir planınız olmalıdır.

HAMURU CEBİNİZE KOYMAK İÇİN KENDİ VERİLERİNİZİ KULLANMANIN 10 YOLU

SMS metin mesajı


Bilgisayar korsanları bu mesajları yakalayıp yönlendirebildiğinden, SMS metin mesajı muhtemelen en az güvenli seçenektir. Ancak özellikle akıllı telefonu veya kimlik doğrulama uygulaması olmayan kişiler için geniş çapta desteklenir ve kullanımı kolaydır.

Bir kimlik doğrulama uygulaması


Kimlik doğrulama uygulaması, saldırıya uğrama olasılığı daha düşük olduğundan ve telefonunuza indirilebildiğinden, güvenlik ve rahatlık arasında iyi bir denge oluşturur. Ancak her web sitesi ve uygulama bunu desteklemez ve bunu kullanmak için internet erişiminizin veya cep telefonu servisinizin olması gerekebilir.

ARACINIZIN ÇALINMASINI ÖNLEMEYE NASIL YARDIMCI OLUNUR?



Kadın kimlik doğrulayıcı uygulamasında oturum açıyor. (CyberGuy.com)


ÜCRETSİZ CYBERGUY BÜLTENİ İLE TEKNİK İPUÇLARI VE GÜVENLİK UYARILARI ALIN – BURAYA TIKLAYIN

Kullanabileceğim bazı iyi kimlik doğrulama uygulamaları nelerdir?


En önemli şey, mümkün olduğunca çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmaktır; çünkü bu, çevrimiçi kimliğinize ekstra koruma katmanı ekler. Çok faktörlü kimlik doğrulama için kullanabileceğiniz yüksek puan alan bazı kimlik doğrulama uygulamalarını burada bulabilirsiniz ve bunların her biri iPhone ve Android telefonlara indirilebilir.

Microsoft Kimlik Doğrulayıcı


iPhone’um: 4,8 yıldız (yayınlandığı sırada)

Android: 4,7 yıldız (yayınlandığı sırada)

BUNU YAPANA KADAR ESKİ İNTERNET YÖNLENDİRİCİNİZİ ATMAYIN


Microsoft Authenticator'ın fotoğrafı.


Microsoft Authenticator, bilgilerini güvende tutmak isteyenler için bir seçenektir. (CyberGuy.com)


Kredi bilgileri: Microsoft

Microsoft Authenticator uygulaması, tüm hesaplarınız için size kolay, güvenli bir oturum açma deneyimi sunar ve Microsoft kişisel, iş ve okul hesaplarınız için ek hesap yönetimi seçenekleri sunar.

Tek kullanımlık şifreyle çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanabilir, oturum açmak için şifre yerine telefonunuzu kullanarak şifresiz geçiş yapabilir veya şifreleri sizin için otomatik doldurmayı kullanabilir. Kullanımı kolaydır ve birden fazla hesabı sizin için güvende tutabilir.

DAHA FAZLASI: ŞİFRELERİNİZ GÜVENLİ Mİ?

Twilio Authy


iPhone’um: 4,7 yıldız (yayınlandığı sırada)

Android: 4,2 yıldız (yayınlandığı sırada)

CHATGPT’E EN İYİ ALTERNATİFLER


Twilio Authy uygulamasının fotoğrafı.


Twilio Authy, Facebook, Gmail ve Amazon gibi tüm uygulamalarınız için kullanılabilecek bir uygulamadır. (CyberGuy.com)


Kredi bilgileri: Authy

Twilio Authy, Facebook, Dropbox, Amazon, Gmail ve daha binlerce hesap dahil olmak üzere tüm hesaplarınız için kullanabileceğiniz başka bir harika uygulamadır. Cihazınızı kaybetseniz bile hesaplarınıza erişiminizi asla kaybetmemeniz için bulutta şifrelenmiş güvenli yedeklemeler sağlar.

Uygulama, birçok bankanın ve NSA’nın bilgilerini korumak için kullandığı algoritmaların aynısını kullanır, böylece güvende olacağınızı neredeyse garanti edebilirsiniz. Üstelik çevrimdışıyken veya uçak modundayken bile kullanabilirsiniz.

Google Kimlik Doğrulayıcı


iPhone’um: 4,8 yıldız (yayınlandığı sırada)

Android: 3,6 yıldız (yayınlandığı sırada)

KURT’A SORUN: ÇEVRİMİÇİ VERİLERİNİZİN GÜVENLİĞİNDE HTTP VE HTTPS ARASINDAKİ ÖNEMLİ AYRIM


Google Authenticator uygulamasının fotoğrafı.


Google Authenticator uygulaması, tüm cihazlarınızdaki tüm Google hesaplarınızda oturum açmak için kullanılabilir. (CyberGuy.com)


Kredi bilgileri: Google

Google Authenticator uygulaması, çevrimiçi uygulamalarınız için size ekstra bir güvenlik katmanı sağlayacaktır. Kimlik doğrulayıcı kodlarınızı Google Hesabınızla ve cihazlarınız arasında senkronize edebilirsiniz.

Birden fazla hesap için destek sunar ve hesapları bir QR kodu kullanarak cihazlar arasında aktarabilirsiniz. Ayrıca, ihtiyaçlarınıza en uygun kod oluşturma türünü seçebilirsiniz ve bu, ağ veya hücresel bağlantı olmadan çalışır.

Aegis Kimlik Doğrulayıcı


Android: 4,7 yıldız (yayınlandığı sırada)

GİZLİ SPYWARE EN HASSAS VERİLERİNİZİN PEŞİNDE


Aegis Authenticator uygulamasının fotoğrafı.


Aegis Authenticator uygulaması, Android telefona sahip olanlar için ücretsiz bir seçenektir. (CyberGuy.com)


Kredi bilgileri: Aegis

Aegis Authenticator uygulaması Android kullanıcıları için ücretsiz bir seçenektir. Çevrimiçi hesaplarınızı bilgisayar korsanlarından ve kimlik avından korumak için harika bir uygulama.

Şifrenizle tek başınıza girmeniz gereken tek seferlik kodlar oluşturarak ekstra bir güvenlik katmanı ekler. Bu sayede bir bilgisayar korsanı şifrenizi çalsa bile telefonunuzla hesabınıza erişemeyecektir.

Aegis Authenticator uygulaması aynı zamanda hesaplarınızı özelleştirmenize ve düzenlemenize, verilerinizi yedeklemenize, geri yüklemenize ve çevrimdışı kullanmanıza da olanak tanır.

DAHA FAZLA: E-POSTA MESAJLARINIZI ŞİFREYLE KORUMA

Kurt’un önemli çıkarımları


Çok faktörlü kimlik doğrulama, çevrimiçi güvenliğinizi korumak için olmazsa olmazdır. Hesaplarınıza ekstra bir koruma katmanı ekleyerek bilgisayar korsanlarının hesaplarınıza erişmesini zorlaştırır.

Kimlik doğrulama uygulaması, fiziksel güvenlik anahtarı veya SMS metin mesajı gibi farklı MFA yöntemlerini kullanabilirsiniz. Her birinin artıları ve eksileri vardır, bu nedenle hangisinin ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize uygun olduğuna karar vermeniz gerekir.

Her hesap için farklı ve güçlü şifreler kullanmayı ve bunları düzenli olarak değiştirmeyi unutmayın. Ayrıca karmaşık şifreleri oluşturmak ve saklamak için bir şifre yöneticisi kullanmayı düşünün.

Kimlik doğrulama uygulaması kullanmayı denediniz mi? Deneyiminiz nasıldı? adresine yazarak bize bildirin. Cyberguy.com/Contact.

Daha fazla teknik ipucum ve güvenlik uyarım için şu adrese giderek ücretsiz CyberGuy Rapor Bültenime abone olun: Cyberguy.com/Newsletter.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

En çok sorulan CyberGuy sorularının yanıtları:


Telif hakkı 2023 CyberGuy.com’a aittir. Her hakkı saklıdır.



Kurt “CyberGuy” Knutsson, sabahları “FOX & Friends” programında Haberler ve FOX Business’a yaptığı katkılarla hayatı daha iyi hale getiren teknolojiye, donanıma ve cihazlara derin bir sevgi besleyen ödüllü bir teknoloji gazetecisidir. Teknik bir sorunuz mu var? Kurt’un CyberGuy Haber Bültenini alın, sesinizi, hikaye fikrinizi veya yorumunuzu CyberGuy.com’da paylaşın.