Hiçbir yerden gelen bu rastgele garip metnin arkasında gerçekten kim var?

Şaibe

Member
Bugünlerde telefonlarımız sürekli olarak bildirimlerle çalkalanıyor ve meşru mesajlar ile olası dolandırıcılıkları ayırt etmek giderek zorlaşıyor. Mesa, Arizona'dan Bill yakın zamanda bu artan endişeyi vurgulayan bir deneyim paylaştı:

“Geçen hafta iki kez sözde başka bir yere gönderilmiş mesajlar aldım. Sonuncusu 'yarın akşam müsait olup olmadığımı' sordu. Numarayı tanımıyordum ama yaşlılar parkında aktif olduğum için tanımadığım numaralardan çok sayıda arama ve mesaj alıyorum. Birkaç dakika sonra eşimin müsait olduğumuzu düşündüğünü belirten bir mesaj aldım. Bayan Amy olup olmadığımı sordu. Bayan Amy olmadığımı ve hiç olmadığımı mesaj attım ama bu bir sorundu.

“Bu kadar kibar olduğum için bana teşekkür eden bir mesaj geldi ve mesaj atan kişinin kibar insanları takdir ettiğini ve eğer Los Angeles'ta olsaydım, arka bahçede barbeküye davet edilirdim. Geriye dönüp baktığımda, 'Şunu severim' ile biten birkaç mesaj daha vardı. Kibar insanlarla arkadaş ol.' Sildiğim ilk metin de çok benzer bir tarzda ve formattaydı. Bu bir dolandırıcılık mı ve neden, ne için?”

Bill'in deneyimi benzersiz değil. Pek çok kişi, ilk bakışta zararsız görünen ancak potansiyel olarak daha kötü bir planın parçası olabilecek benzer mesajlar alıyor. Kısa mesaj dolandırıcılığı dünyasına dalalım ve kendimizi nasıl koruyacağımızı öğrenelim.

EN YENİ VE EN GÜZEL AIRPODS PRO 2'Yİ HEDİYE EDİYORUM

Bir adam telefonuyla mesaj atıyor (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Kısa mesaj dolandırıcılığının anatomisi

Kısa mesaj dolandırıcılığı olarak da bilinir “gülümseyen” SMS ve kimlik avının birleşimi giderek daha karmaşık hale geldi. Dolandırıcılar, potansiyel kurbanlarla etkileşime geçmek ve onların güvenini kazanmak için çeşitli taktikler kullanır. İşte bazı ortak unsurlar:

Bilinmeyen numaralar: Mesaj tanımadığınız bir numaradan geliyor. Örneğin +1-555-123-4567 numaralı telefondan bir mesaj aldınız, bu numara kişilerinizde yer almıyor.

İstenmeyen iletişim: Metin beklenmedik bir şekilde, genellikle dostane veya acil bir tonla gelir. Örnek: “Hey! Uzun zamandır görüşmemiştik. Nasılsın?”

Kişisel dokunuş: Dolandırıcı, meşru görünmek için adınızı kullanabilir veya ortak bir etkinliğe atıfta bulunabilir. Örnek: “Merhaba Sarah, ben kitap kulübünden Mike. Gelecek hafta toplantıya geliyor musun?”

Gerçek olamayacak kadar iyi: Ödül teklifleri, davetiyeler veya diğer cazip teklifler yaygındır. Örnek: “Tebrikler! 500$'lık hediye çeki kazandınız. Ödülünüzü almak için burayı tıklayın!”

Bilgi talepleri: Dolandırıcı, doğrudan veya dolaylı olarak kişisel bilgilerinizi isteyebilir. Örnek: “Bu sizin bankanız. Hesabınızı doğrulamamız gerekiyor. Lütfen hesap numaranız ve PIN'inizle yanıt verin.”

Bunların hepsinin potansiyel dolandırıcılık örnekleri olduğunu unutmayın. Beklenmedik mesajlar alırken, özellikle de kişisel bilgi isteyen veya şüpheli bağlantılar içeren mesajlar alırken her zaman dikkatli olun.

mesaj atan kişi

Telefonla mesaj atan bir kişi (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

MAC, PC, IPHONELAR VE ANDROIDLER İÇİN EN İYİ ANTİVİRÜS – CYBERGUY PICKS

Dolandırıcının stratejisini anlamak

Bill'in durumunda dolandırıcı “uzun vadeli” bir strateji uyguladı. Dolandırıcı, arkadaşça sohbetlere katılarak ve davetler sunarak zaman içinde güven oluşturmayı amaçlar. Nihai hedef şu olabilir:

Bilgi amaçlı kimlik avı: Kimlik hırsızlığı için kullanılabilecek kişisel ayrıntıların yavaş yavaş toplanması.

Kötü amaçlı yazılım dağıtımı: Sonunda, tıklandığında cihazınıza kötü amaçlı yazılım yükleyen bir bağlantı gönderir.

Finansal dolandırıcılıklar: Sonunda para veya finansal bilgi talep etmek için güven oluşturmak.

oturan kişi mesaj atıyor

Telefonla mesaj atan bir kişi (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

IPHONE VE ANDROID'DEKİ METİN MESAJLARI İÇİN OTOMATİK CEVAP NASIL KOLAYCA ETKİNLEŞTİRİLİR

Şüpheli metinler nasıl belirlenir

Kendinizi kısa mesaj dolandırıcılıklarından korumak için şu adımları izleyin:

• Göndereni kontrol edin: Yalnızca görünen adına değil, tam e-posta adresine veya telefon numarasına bakın.
  • İçeriği analiz edin: Acil konular, dilbilgisi hataları veya garip URL'ler içeren iletilere karşı dikkatli olun.
  • Bağımsız olarak doğrulayın: Mesajın bilinen bir kuruluştan geldiği iddia ediliyorsa, onaylamak için resmi kanallar aracılığıyla onlarla iletişime geçin.
  • İçgüdülerinize güvenin: Eğer bir şeyler kötü geliyorsa muhtemelen öyledir. Nezaketin kararınızı geçersiz kılmasına izin vermeyin.
YAPAY ZEKA (AI) NEDİR?

adam mesaj atıyor

Bir adam telefonuyla mesaj atıyor (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

IOS 18'İN YENİ “SONRA GÖNDER” ÖZELLİĞİYLE YENİDEN MESAJ GÖNDERMENİN GİZLİ TAKIMI

Bir dolandırıcılıktan şüpheleniyorsanız ne yapmalısınız?

Dolandırıcılık mesajı aldığınıza inanıyorsanız takip etmeniz gereken altı adım aşağıda verilmiştir:

1. Yanıt vermeyin: Daha fazla girişimi önlemek için dolandırıcıyla etkileşime girmekten kaçının.

2. Numarayı engelleyin: Daha fazla teması önlemek için telefonunuzun yerleşik engelleme özelliklerini kullanın.

• iPhone için:mesajöğesine dokunun gönderenin adı veya sayıseçme “Bilgi,” Daha sonra “Arayanı Engelle
  • Android için:mesajtuşuna uzun basın konuşmaöğesine dokunun üç noktalı menü ve “Engelle” veya “Spam'i Engelle ve Bildir.” seçeneğini tıklayarak kararınızı onaylamanız istenebilir. Evet. SAyarlar Android telefonunuzun üreticisine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
BURAYA TIKLAYARAK FOX BUSINESS'I HAREKETE GEÇİRİN

3. Mesajı bildirin:
Şüpheli metni şu adrese iletin: 7726 (İSTENMEYEN E-POSTA). Ayrıca bu durumu doğrudan şu adresten FTC'ye bildirin: RaporFraud.ftc.gov.

4. Bilgilerinizi güvende tutun: İstenmeyen mesajlara yanıt olarak asla bağlantılara tıklamayın veya kişisel bilgilerinizi vermeyin.

5. Güçlü bir antivirüs yazılımına sahip olun: Kötü amaçlı yazılımları taramak ve cihazınızın güvende olduğundan emin olmak için telefonunuza güçlü antivirüs uygulamaları yükleyin ve çalıştırın. Kötü amaçlı yazılım yükleyen ve potansiyel olarak özel bilgilerinize erişen kötü amaçlı bağlantılardan kendinizi korumanın en iyi yolu, tüm cihazlarınızda virüsten koruma yazılımının yüklü olmasıdır. Bu koruma aynı zamanda kimlik avı e-postalarına ve fidye yazılımı dolandırıcılıklarına karşı sizi uyararak kişisel bilgilerinizi ve dijital varlıklarınızı güvende tutar. Windows, Mac, Android ve iOS cihazlarınız için 2025'in en iyi antivirüs koruması kazananları için seçtiklerimi öğrenin.

6. Kişisel veri kaldırma hizmetlerine yatırım yapın: Kişisel bilgilerinizi veri aracısı sitelerinden kaldırmak için bir veri kaldırma hizmeti kullanmayı düşünün. Bu hizmetler, verilerinizin yüzlerce veri aracısı sitesinden kaldırılmasını otomatikleştirerek spam'in azaltılmasına, kimlik hırsızlığı riskinin azaltılmasına ve çevrimiçi varlığınızın temizlenmesine yardımcı olabilir.

Hiçbir hizmet tüm verilerinizi internetten kaldırmayı vaat etmese de, bilgilerinizin yüzlerce siteden daha uzun bir süre boyunca sürekli olarak kaldırılması sürecini sürekli olarak izlemek ve otomatikleştirmek istiyorsanız, bir kaldırma hizmetine sahip olmak harikadır. Veri kaldırma hizmetleri için en iyi seçimlerime buradan göz atın.

Kurt'un önemli çıkarımları

Bill gibi kibar olmayı istemek doğal olsa da, güvenliğinizin ve kişisel bilgilerinizin çok önemli olduğunu unutmayın. İçgüdülerinize güvenin, tanımadığınız kişileri doğrulayın ve şüpheli mesajları göz ardı etmekten veya engellemekten asla çekinmeyin. Unutmayın, gerçek bir arkadaş, kimliğini doğrulamak için ekstra adımlar atmanıza aldırış etmeyecektir ve meşru bir kuruluşun iletişim için resmi kanalları olacaktır.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Siz veya tanıdığınız biri kısa mesaj dolandırıcılığından nasıl etkilendiniz ve kendinizi korumak için hangi adımları attınız? adresine yazarak bize bildirin. Cyberguy.com/Contact

Daha fazla teknik ipucum ve güvenlik uyarım için şu adrese giderek ücretsiz CyberGuy Rapor Bültenime abone olun: Cyberguy.com/Newsletter

Kurt'a bir soru sorun veya hangi hikayeleri ele almamızı istediğinizi bize bildirin

Kurt'u sosyal kanallarında takip edin

En çok sorulan CyberGuy sorularının yanıtları:

Kurt'tan yeni:

Telif Hakkı 2025 CyberGuy.com'a aittir. Her hakkı saklıdır.

Kurt “CyberGuy” Knutsson, sabahları “FOX & Friends” programında Haberler ve FOX Business'a yaptığı katkılarla hayatı daha iyi hale getiren teknolojiye, donanıma ve cihazlara derin bir sevgi besleyen ödüllü bir teknoloji gazetecisidir. Teknik bir sorunuz mu var? Kurt'un ücretsiz CyberGuy Bültenini edinin, sesinizi, hikaye fikrinizi veya yorumunuzu CyberGuy.com'da paylaşın.