Geçmişe Dönüş: Stephen Hawking, AI’nın ölümüne kadar geçen yıllarda ‘insan ırkının sonu’ anlamına gelebileceği konusunda uyardı

Şaibe

Member
Concha, AI’yı silahlandırmak için ‘silahlanma yarışı’ öngörüyor


Haberler yazarı Joe Concha, Elon Musk’ın yapay zekanın seçimleri tehdit edebileceği uyarısını ve azalan doğum oranlarıyla ilgili endişelerini tartışmak için “Fox & Friends First”e katıldı. Concha ayrıca AOC’nin NYC’deki suça tepkisini tartışıyor.


Elon Musk ve Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak, yapay zekanın insanlık için “derin riskler” oluşturduğuna dair bir uyarı mektubu imzalamadan çok önce, İngiliz teorik fizikçi Stephen Hawking, hızla gelişen teknoloji konusunda alarm veriyordu.

Hawking, 2014’te BBC’ye verdiği bir röportajda, “Yapay zekanın tam anlamıyla geliştirilmesi, insan ırkının sonunu getirebilir” demişti.

55 yılı aşkın bir süredir amyotrofik lateral sklerozdan (ALS) muzdarip olan Hawking, 2018’de 76 yaşında öldü. kasları zayıflatan ve Hawking’in tekerlekli sandalye kullanmasını gerektiren hastalığı.

Hawking, 1985’te konuşamaz hale getirildi ve aralarında Intel tarafından çalıştırılan ve konuşmaya sentezlenen sözcükleri veya harfleri seçmek için yüz hareketlerini kullanmasına izin veren konuşma üreten bir cihaz da dahil olmak üzere çeşitli iletişim yollarına güvendi.

STEPHEN HAWKING SON KİTAPTA ‘TANRI YOKTUR’ VE İNSANLARIN ‘UZAYDA YAŞAYACAĞINI’ DEDİ



Stephen Hawking’in 2007 yılında (Bruno Vincent / Getty Images / Dosya)


Hawking’in 2014’te yapay zekanın “insan ırkının sonunu getirebileceği” şeklindeki BBC’ye yaptığı yorum, güvendiği ses teknolojisinin potansiyel olarak yenilenmesiyle ilgili bir soruya yanıt olarak geldi. BBC’ye, AI’nın çok temel biçimlerinin zaten güçlü olduğunu kanıtladığını, ancak insan zekasına rakip olan veya onu aşan sistemler yaratmanın insan ırkı için felaket olabileceğini söyledi.

“Kendi kendine hareket edecek ve giderek artan bir hızla kendini yeniden tasarlayacaktı” dedi.

EĞİLİM, ÖLÜMLER, OTONOM ARABALAR: UZMAN, SİLİKON VADİSİ TEKNOLOJİ YARIŞINI BAŞLATTIKÇA AI “OLAYLARININ” İKİ KAT ARTACAĞINI SÖYLEDİ

Hawking, “Yavaş biyolojik evrimle sınırlanan insanlar rekabet edemedi ve yerini alacaktı” diye ekledi.


Stephen Hawking


Stephen Hawking, 10 Ekim 1979’da Princeton, New Jersey’de gösteriliyor. (Santi Visalli / Getty Images)


Ölümünden aylar sonra, Hawking’in son kitabı piyasaya çıktı. “Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar” adlı kitabı, kendisine sıkça sorulan soruların yanıtlarını okurlarla buluşturdu. Bilim kitabı, Hawking’in Tanrı’nın varlığına karşı argümanını, insanların bir gün uzayda nasıl yaşayacağını ve genetik mühendisliği ve küresel ısınma konusundaki korkularını özetliyor.

Yapay zeka, bilgisayarların 100 yıl içinde “insanları zekada geçebileceğini” savunarak “büyük sorular” listesinde de üst sıralarda yer aldı.

“Sonuçta zekası bizimkinden çok salyangozlarınkinden daha fazla olan makinelerle sonuçlanan bir zeka patlamasıyla karşı karşıya kalabiliriz” diye yazdı.

Bilgisayarların insan hedefleriyle uyum sağlamak için eğitilmesi gerektiğini savundu ve yapay zeka ile ilişkili riskleri ciddiye almamanın potansiyel olarak “şimdiye kadarki en kötü hatamız” olabileceğini de sözlerine ekledi.

TEKNİK UZMAN, AI’NIN İNSAN BAĞLANTISINI VE ROMANSINI TEHDİT EDİCEĞİ UYARI: ‘UZUN BİR GELENEĞİN SON VERSİYONU’

“Son derece zeki makineler kavramını sadece bilim kurgu olarak reddetmek cazip geliyor, ancak bu bir hata olur – ve potansiyel olarak şimdiye kadarki en kötü hatamız olur.”

Hawking’in sözleri, teknoloji devi Elon Musk ve Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak’ın Mart ayında yayınladığı bir mektupta bu yılki endişelerini yansıtıyor. İki teknoloji lideri, diğer binlerce uzmanla birlikte, OpenAI’nin GPT-4 sohbet robotundan daha güçlü yapay zeka sistemleri oluşturmaya en az altı aylık bir ara verilmesi çağrısında bulunan bir mektup imzaladı.


Elon Musk


Tesla CEO’su Elon Musk (Patrick Pleul / Havuz / Getty Images / Dosya)


Kâr amacı gütmeyen Future of Life tarafından yayınlanan mektupta, “Kapsamlı araştırmaların gösterdiği ve en iyi AI laboratuvarları tarafından kabul edildiği gibi, insan-rekabet zekasına sahip AI sistemleri, toplum ve insanlık için büyük riskler oluşturabilir.”

STEPHEN HAWKING’İN SON KILAVUZU ORTAYA ÇIKTI

OpenAI’nin ChatGPT’si, Ocak ayında aylık 100 milyon aktif kullanıcıyla en hızlı büyüyen kullanıcı tabanı oldu ve dünyanın dört bir yanındaki insanlar, kendisine verilen istemlere göre insan benzeri konuşmaları simüle eden chatbot’u kullanmaya başladı. Laboratuvar, Mart ayında platformun en son sürümü olan GPT-4’ü piyasaya sürdü.


ChatGPt web sitesi


OpenAI’nin ChatGPT’si, Ocak ayında aylık 100 milyon aktif kullanıcıyla dünyanın dört bir yanından insanlar sohbet robotunu kullanmak için akın ederken, en hızlı büyüyen kullanıcı tabanı oldu. (Eduardo Parra / Getty Images aracılığıyla Europa Press / Dosya)


GPT-4’ü geride bırakacak teknoloji üzerinde çalışan yapay zeka laboratuvarlarında araştırmayı durdurma çağrılarına rağmen, sistemin piyasaya sürülmesi, teknoloji endüstrisinde yankılanan ve çeşitli şirketleri kendi yapay zeka sistemlerini oluşturmak için rekabet etmeye iten bir dönüm noktası oldu.

STEPHEN HAWKING, YAPAY ZEKÂNIN İNSANLIĞI “YOK EDİCEĞİNİ” SÖYLEDİ

Google, arama motorunu elden geçirmek ve hatta yapay zekaya dayanan yeni bir motor oluşturmak için çalışıyor; Microsoft, kullanıcıların “web için yapay zeka destekli yardımcı pilotu” olarak tanımlanan “yeni Bing” arama motorunu kullanıma sundu; ve Musk, “maksimum gerçeği arama” olarak tanımladığı rakip bir yapay zeka sistemi başlatacağını söyledi.


Stephen Hawking


Stephen Hawking, 12 Nisan 2016’da New York’ta One World Observatory’de gösteriliyor. (Bryan Bedder / Getty Images)


Hawking, ölümünden bir yıl önce, sistemlerin “uygarlığımızın tarihindeki en kötü olay olabileceğini” savunarak, dünyanın yapay zeka ile ilişkili “potansiyel risklere nasıl hazırlanılacağını ve bunlardan kaçınılacağını öğrenmesi” gerektiğini tavsiye etti. Bununla birlikte, geleceğin hala bilinmediğini ve AI’nın doğru şekilde eğitilirse insanlık için faydalı olabileceğini not etti.

HABERLER SUNULDU

“Etkili yapay zeka yaratma başarısı, uygarlığımızın tarihindeki en büyük olay olabilir. Ya da en kötüsü. Bilmiyoruz. Bu nedenle, yapay zekanın bize sonsuza kadar yardım edip etmeyeceğini, yoksa göz ardı edilip bir kenara atılıp atılmayacağını bilemeyiz. veya muhtemelen onun tarafından yok edildi” dedi Hawking, 2017’de Portekiz’de düzenlenen Web Zirvesi teknoloji konferansında yaptığı konuşmada.