Facebook ve Instagram’da insanları kandıran bu sinsi bildirime kanmayın.

Şaibe

Member
İçinde yaşadığımız bu hızlı dijital çağda, kendimizi çevrimiçi tehlikelerden korumak ne yazık ki günlük hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Ayrıca, sosyal medya platformlarının sürekli değişen manzarasıyla, kendimizi tıpkı sizin ve benim gibi insanları kandırmak için tasarlanmış amansız bir kurnaz entrikalar ve kurnaz hilelerle karşı karşıya buluyoruz. Devam eden bu siber endişeleri belirleme ve yükselişte olan tehlikelerden nasıl korunacağınızı size bildirme görevim var.

Son zamanlarda, uyanık okuyucularımızdan biri olan Georgia, Roswell’den Claire, aldığı bir kimlik avı dolandırıcılığını paylaşmak için bize ulaştı. İşte söylemesi gereken şey buydu.

“Yeni bir akım var” Facebook ve Instagram bildirimlerinizde bir mesajın göründüğü yer. Bildirimlerinizde olduğu için FB veya IG’den gerçek bir mesaj gibi görünüyor (ve bu, kuruluşumun sayfa bildirimlerindeydi.) Ancak kimlik avı gibi görünüyor. Web sitenizde, özellikle bu sinsi sosyal medya hilelerine ilişkin uyarılara ayrılmış bir bölüm görmek harika olurdu. Yaptığınız her şey ve koruma yazılımınız için teşekkürler. Bugün kaydoldum!”

– Claire, Roswell, GA


KURT’UN HIZLI İPUÇLARI, TEKNİK İNCELEMELER, GÜVENLİK UYARILARI VE SİZİ DAHA AKILLI YAPABİLECEK KOLAY NASIL YAPILIR BİLGİLERİ İÇEREN ÜCRETSİZ CYBERGUY BÜLTENİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN



Facebook ve Instagram’da insanları kandıran bu sinsi bildirimlere aldanmayın (Cyberguy.com)


Dolandırıcılar, insanları onlara para, özel bilgiler ve daha fazlasını vermeleri için kandırmak için sosyal medyayı düzenli olarak kullanmaya başladı. Bu, insanların sosyal medyasında düzenli olarak ortaya çıkan nispeten yeni bir dolandırıcılıktır. Bu ekran görüntülerinde belirtmek istediğim bazı kırmızı bayraklar var.

Öyleyse, nelere bakacağımızı, kandırılıp kandırılmadığınızı nasıl anlayacağınızı ve kendinizi nasıl koruyacağınızı gözden geçirelim.

Nelere dikkat edilmelidir:

Topluluk yönergelerini anlama


Her sosyal medya platformunda, platformu kullananların güvenliğini sağlamak için topluluk yönergeleri bulunur. Başkalarının kimliğine bürünme, şiddet içeren veya saldırgan içerik yayınlama ve bu yönergelerin ihlali kapsamına girecek daha pek çok şey hakkında kurallar vardır. Ancak, yayınladığınız bir şey veya çalıştırdığınız bir sayfa yönergeleri ihlal ediyorsa, gönderi veya sayfa genellikle hemen kaldırılır.

FACEBOOK VE TWITTER’DA SORUNLU KÖTÜ YAZILIM TEHDİTİNİN YAYILMASI


Yukarıdaki ikinci ekran görüntüsünde fark ederseniz, sahte bildirim şunu belirtir: “Önümüzdeki 24 saat içinde sizden haber almazsak, sayfanızı kalıcı olarak silebiliriz ve karar geri alınamaz.” Bu bildirim gerçekten Facebook’tan olsaydı, bu kişiye bir uyarı gönderip yanıt vermesi için 24 saat vermezlerdi.


Facebook ve Instagram bildirimleri


Facebook ve Instagram’da insanları kandıran bu sinsi bildirimlere aldanmayın (Cyberguy.com)


Ayrıca, kimlik avı iletileri genellikle dilbilgisi hataları, yazım hataları içerir veya genel selamlamalar kullanır.

Facebook, Instagram, TikTok vb. platformlar, yönergeleri ihlal ettiğini fark ettikleri anda bir gönderiyi veya sayfayı hemen kaldıracaktır. Gönderiyi neden kaldırdıklarını açıklamak için olaydan sonra size bir mesaj gönderebilirler, ancak bir gönderiyi silmeden önce size asla kendinizi açıklama şansı vermezler.

FACEBOOK’TA ŞİFRENİZİ NASIL DEĞİŞTİRİRSİNİZ?

Köprülere çok dikkat edin


Yukarıdaki ikinci ekran görüntüsünde tekrar fark ederseniz, dolandırıcı, kişinin sayfasının “incelenmesini istemek” ve sayfanın kaldırılmasını önlemek için tıklaması için bir bağlantı sağladı.

Bu bağlantı muhtemelen kötü amaçlı bir bağlantıdır ve tıklandığında kötü amaçlı yazılım indirmenize neden olabilir, cihazınıza dokunmayın veya sizi tonlarca kişisel bilgi vermenizi isteyen sahte bir sayfaya götürebilir. Bir bağlantıya tıklamadan önce her zaman tüm bağlantıyı iki kez kontrol ettiğinizden emin olun. Özellikle size özel mesajlar veya bildirimler yoluyla gönderilmişse, bilmediğiniz kaynaklardan bağlantılara tıklamayın veya dosya indirmeyin. URL önizlemesini görmek için bağlantının üzerine gelin, ancak şüpheleriniz varsa tıklamaktan kaçının.

Size kimin bildirim gönderdiğine bakın

İKİ FAKTÖRLÜ DOĞRULAMA NEDİR VE BUNU ETKİNLEŞTİRMELİ MİYİM?


Facebook’tan acil bir bildirim alıyorsanız, o zaman size bildirimi gönderen sayfanın profil resmi olarak en azından Facebook logosunun olması mantıklı olur, değil mi? “Acil bildirim”in, profil fotoğrafı olarak yalnızca turuncu bir ünlem işareti bulunan bir sayfadan nasıl geldiğine dikkat edin. Bu, bir dolandırıcının kurbanın hemen harekete geçmesi için bildirimi acil göstermek için kullandığı başka bir korkutma taktiğidir. Her zaman önce bir bildirimin doğrudan sosyal medya platformunun kendisinden geldiğini doğrulayın.


Facebook ve Instagram bildirimleri


Facebook ve Instagram’da insanları kandıran bu sinsi bildirimlere aldanmayın (Cyberguy.com)


Kendinizi nasıl korursunuz?

2 faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştir


Ekstra bir güvenlik katmanı eklemek için sosyal medya hesaplarınızda iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirin. Bu şekilde, birisi şifrenizi ele geçirse bile, hesabınıza erişmek için hesabınızın sizin olduğunu doğrulamak için ikinci bir yola (örn. telefonunuza gönderilen benzersiz bir kod) ihtiyaç duyacaktır.

Yazılımı güncel tutun

İNSTAGRAM BESLEMENİZDEN ürkütücü TIKLAMA REKLAMLARINI KALDIRMANIN 5 YOLU


Cihazlarınızı ve uygulamalarınızı en son güvenlik yamalarıyla düzenli olarak güncellediğinizden emin olun. Bu, dolandırıcıların yararlanabileceği bilinen güvenlik açıklarına karşı korunmaya yardımcı olur.

ALDATMACA ALARMLARIMDAN DAHA FAZLASI İÇİN ÜCRETSİZ CYBERGUY RAPOR BÜLTENİME BURADAN ABONE OLUN CYBERGUY.COM/BÜLTEN

Tüm cihazlarınızda iyi bir antivirüs yazılımına sahip olun

Yüklü iyi bir antivirüs yazılımınız varsa bilgisayar korsanlarının cihazlarınızdan uzak tutulması önlenebilir. Cihazlarınızda antivirüs yazılımı olması, cihazlarınıza kötü amaçlı yazılım yükleyebilecek olası kötü niyetli bağlantılara tıklamanızın engellenmesini sağlayarak bilgisayar korsanlarının kişisel bilgilerinize erişmesine olanak tanır.

Windows, Mac, Android ve iOS cihazlarınız için en iyi antivirüs koruması hakkındaki uzman incelememe bakın. CyberGuy.com/LockUpYourTech  

ÜCRETSİZ ANTİVİRÜS: KULLANMALI MISINIZ?



siber suç antivirüs


Kurt “The Cyberguy” Knutsson’dan en iyi antivirüs koruma tavsiyesi (Fox Haber)


Son düşünceler

Bu kimlik avı dolandırıcılığını dikkatimize sunduğu için Claire’e teşekkür etmek istiyorum. Gördüğünüz gibi, sosyal medya platformları, masum kullanıcıları aldatmak isteyen düzenbazlar için bir üreme alanı haline geldi. Tetikte olmak ve uyarı işaretlerinin farkında olmak çok önemlidir. Bildirimleri ve köprüleri incelemekten kaynağı doğrulamaya ve sağlam bir antivirüs yazılımına sahip olmaya kadar, proaktif önlemler almak çevrimiçi varlığınızı ve kişisel bilgilerinizi korumanın anahtarıdır.

HABERLER SUNULDU

Hükümet, Amerikalıları bu tür bilgisayar korsanlarından korumak için daha fazlasını yapmalı mı? Bize yazarak bize bildirin CyberGuy.com/İletişim

İpuçlarımdan daha fazlası için şu adrese giderek ücretsiz CyberGuy Rapor Bültenime abone olun: CyberGuy.com/Bülten

Telif Hakkı 2023 CyberGuy.com. Her hakkı saklıdır.



Kurt “CyberGuy” Knutsson, “FOX & Friends”te sabahları Haberler & FOX Business’a yaptığı katkılarla hayatı daha iyi hale getiren teknolojiye, donanıma ve araçlara derin bir sevgi besleyen, ödüllü bir teknoloji gazetecisidir. Teknik bir sorunuz mu var? Kurt’un CyberGuy Haber Bültenini alın, CyberGuy.com’da sesinizi, bir hikaye fikrinizi veya yorumunuzu paylaşın.