Dolandırıcıların paranızı çalmaya çalıştığı Facebook reklamlarının karanlık dünyası

Şaibe

Member
Bir süre önce, dolandırıcıların Facebook reklamları aracılığıyla nasıl sahte pul sattıklarından bahsetmiştik. Sadık okuyucumuz Patrick K. sayesinde, paranızı çalmak amacıyla sahte ürünler satan diğer Facebook reklamlarını araştırabildik.

KURT’UN HIZLI İPUÇLARI, TEKNİK İNCELEMELER, GÜVENLİK UYARILARI VE SİZİ DAHA AKILLI YAPABİLECEK KOLAY NASIL YAPILIR BİLGİLERİ İÇEREN ÜCRETSİZ CYBERGUY BÜLTENİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Kaçınılması gereken en son tehlikeli sahte çevrimiçi reklamlardan bazılarına göz atalım.

1. Canon EOS Rebel T7 Kamera sahte reklamı



Canon EOS Rebel T7 Kamera sahte reklamı. ( )


Bu sahte reklam, Pollyna.com adlı bir siteden Facebook’a gönderildi. Sadece 19,99 $ karşılığında bir Canon EOS Rebel T7 Kamera listeledi. Amazon’daki fiyatı kontrol ettik ve 429 $ olarak listelendi. Bu, sizi sahte bir web sitesine yönlendiren bir bağlantıya tıklamaya ve çalmaları için kredi kartı bilgilerinizi vermeye ikna etmeye çalışan bir dolandırıcının klasik bir örneğidir.

2. DeWalt 20V Max Matkap Seti sahte reklamı


Matkap seti reklam ekran görüntüsü


DeWalt 20V Max Matkap Seti sahte reklamı. ( )


DeWalt popüler bir şirkettir; bir matkap setinin tamamını 2,99$’a verdiklerini hiç gördünüz mü?! Bu neredeyse hiç duyulmamış bir şey ve bu, sizi kandırmaya çalışan bir dolandırıcının başka bir örneği. Gerçek bir DeWalt matkap seti yaklaşık 159 dolardır. Bağlantı açıklamasında nasıl “kitchenwaresforeddd.site” yazdığına dikkat edin. Bu, sahte olduğunun açık bir işaretidir çünkü resmi siteler genellikle bu şekilde yazım kullanmaz.

3. HP Dizüstü bilgisayar sahte reklamı


Dizüstü bilgisayar reklamı ekran görüntüsü



Yasal bir perakendecinin yepyeni bir dizüstü bilgisayarı yalnızca 23,99 dolara satmasını çok isterim, ancak bu gerçekçi değil. Bu HP dizüstü bilgisayarlar (çoğu dizüstü bilgisayar gibi) genellikle 1.000 doların üzerinde satılır. Bu nedenle, herhangi bir yerde bundan önemli ölçüde daha düşük bir fiyata satıldığını görürseniz (yeniden satılan eski bir model olsa bile), bu muhtemelen bir aldatmacadır.

4. Hiseeu Kablosuz Güvenlik kameraları sahte reklam


Güvenlik kameraları reklam ekran görüntüsü


Hiseeu Kablosuz Güvenlik kameraları sahte reklam. ( )


Tek bir güvenlik kamerası almak yeterince pahalı ve Hiseeu’dan bütün bir sistem almak size en az 200$’a mal olacak. Burada 29,99 dolara sunulan “pazarlık”tan çok uzak. Gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen öyledir.

5. Tecovas Kovboy Çizmesi sahte reklamı


Bot reklamı ekran görüntüsü


Tecovas Kovboy Çizmesi sahte reklamı. ( )


Payless veya Target gibi bir mağazada güzel bir çift indirimli bot bulabilirsin, ancak Tecovas botlarının satışı genellikle bu kadar iyi olmaz. Web sitelerini kontrol ettik ve gördüğümüz en ucuz çift 149 dolara mal olurken, diğerlerinin çoğu 200-300 dolar aralığındaydı.

DAHA FAZLA TAVSİYEM İÇİN ÜCRETSİZ CYBERGUY RAPORU BÜLTENİME BURADAN ABONE OLUN CYBERGUY.COM/BÜLTEN

Facebook neden sitesinde bu sahte reklamlara izin veriyor?


Facebook, insanların siteye sahte reklamlar göndermesine tam olarak izin vermiyor. Dahası, bu dolandırıcılar gönderileri için Facebook’un doğrulama sürecinden tamamen kaçınmanın bir yolunu bulmuşlardır.

Bunu yapma biçimleri, çok sayıda reklam yayınlamalarına izin verilen işletme yöneticisi hesapları gibi doğrulama sürecinden geçmiş hesapları satın almaktır. Bilgisayar korsanları bu hesapları ele geçirdikten sonra, güvenliği ihlal edilmiş hesaplarla ilişkili kredi kartlarından binlerce dolarlık reklam harcaması yapabilir ve istedikleri reklamı yayınlayabilirler. Yani, bu reklamların hayata geçmesine izin veren, Facebook’un doğrulama sürecindeki gerçekten bir kusur.

Bir çevrimiçi mağazanın sahte olup olmadığını nasıl anlarım?

1. Gerçek olamayacak kadar iyi


Facebook’ta böyle bir reklam görürseniz ve gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, reklam bağlantısını tıklamayın. Bunun yerine, ürünün şirket adına bakın ve resmi web sitesine gidin. Şirketin doğrulanmış web sitesinde buna benzer harika bir reklam görürseniz, o zaman bu sizin şanslı gününüz. Ancak, gerçek ürünün o sahte reklamın sunduğundan çok daha fazlasına satılması muhtemeldir.

FACEBOOK MARKETPLACE’DEKİ ZELLE IMPOSTER DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT EDİN

2. Dikkat edin tekrarlanan harfler veya diğer garip semboller


sen de yapmalısın URL’yi kontrol et tıklayın. Yukarıdaki örneklerde dikkat ederseniz, bağlantılardan bazılarında “ENNELLK.ONLINE” veya “MUTFAK ARAÇLARIFOREDDD.SİTE” gibi şeyler yazıyordu. Eğer görürsen tekrarlanan harfler veya diğer garip semboller, o zaman site muhtemelen sahtedir. Ayrıca, URL’nin “http” yerine “https” ile başlaması güvenli bir bağlantı olduğunu gösterir, bu nedenle her zaman “http” ile başladığından emin olun. “https.”

Yanlışlıkla sahte bir Facebook reklamına kapılırsam ne olur?


Bir dolandırıcılığın kurbanı olduğunuzu düşünüyorsanız, Better Business Bureau ile iletişime geçin. 7/24 şikayette bulunabilirsiniz ve sizin için sahte Facebook reklamını inceleyebilirler.

Bu sahte Facebook reklamlarından birini tıklayarak veya satın alarak kimliğinizin çalındığını veya kötüye kullanıldığını düşünüyorsanız, BBB’nin yanı sıra IdentityTheft.org’u kullanabilir veya 877-438-4338 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Çevrimiçi olarak yapılan kimlik hırsızlığı, FBI’ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi’ne de bildirilebilir.


Dolandırıcının elinde sosyal güvenlik kartı var


Bir dolandırıcılığın kurbanı olduğunuzu düşünüyorsanız, Better Business Bureau ile iletişime geçin. 7/24 şikayette bulunabilirsiniz ve sizin için sahte Facebook reklamını inceleyebilirler. ( )

Kendimi başka nasıl koruyabilirim?


Kendinizi bu sahte çevrimiçi Facebook reklamlarından korumak için atabileceğiniz diğer iki önemli adım, kimlik hırsızlığına karşı koruma hizmeti kullanmak ve cihazlarınızda virüsten koruma yazılımı bulundurmaktır. Her bir hizmetin sizin için yapabileceklerinin bir dökümünü burada bulabilirsiniz.

Kimlik hırsızlığı korumasını kullanın


Kimlik hırsızlığı raporlama ve kurtarma sürecinin her adımında size yol gösterecek bir hizmet istiyorsanız, bir kimlik hırsızlığı hizmetini düşünmelisiniz.

Kimlik hırsızlığı şirketleri, Sosyal Güvenlik numaranız, telefon numaranız ve e-posta adresiniz gibi kişisel bilgileri izleyebilir ve karanlık ağda satılıyorsa veya bir hesap açmak için kullanılıyorsa sizi uyarabilir. Ayrıca suçlular tarafından daha fazla yetkisiz kullanımı önlemek için banka ve kredi kartı hesaplarınızı dondurmanıza yardımcı olabilirler. Benim 1 numaralı seçimim gibi bir kimlik hırsızlığı şirketinin en büyük yanı, size herhangi bir kaybı telafi etmenize yardımcı olacak kendi kişisel vaka yöneticinizin sağlanmasıdır.

Ziyaret ederek kendinizi kimlik hırsızlığından nasıl koruyacağınızla ilgili ipuçlarımı ve en iyi seçimlerimi görün CyberGuy.com/IdentityTheft.


Cyberguy web sitesi ekran görüntüsü


Ziyaret ederek kendinizi kimlik hırsızlığından nasıl koruyacağınızla ilgili ipuçlarımı ve en iyi seçimlerimi görün CyberGuy.com/IdentityTheft. (Kurt Knutsson)

Tüm cihazlarınızda iyi bir antivirüs yazılımına sahip olun


Sahte çevrimiçi mağaza ve reklam dolandırıcılığı kurbandan bir bağlantıyı tıklamasını istemeyi gerektirdiğinden, bu hikaye aynı zamanda cihazlarınızda her zaman iyi bir virüsten koruma yazılımı çalıştırmanız gerektiğini hatırlatır. Cihazlarınızda virüsten koruma yazılımı olması, Facebook sayfanızda bulunabilecek olası kötü amaçlı bağlantılara tıklamanızın engellenmesini sağlar.

Uzman incelememe bakın Windows, Mac, Android ve iOS cihazlarınız için en iyi antivirüs koruması ziyaret ederek CyberGuy.com/LockUpYourTech.

ÜCRETSİZ ANTİVİRÜS: KULLANMALI MISINIZ?


Cyberguy web sitesi ekran görüntüsü


Uzman incelememe bakın Windows, Mac, Android ve iOS cihazlarınız için en iyi antivirüs koruması ziyaret ederek CyberGuy.com/LockUpYourTech. (Kurt Knutsson)

Son düşünceler


Çevrimiçi alışveriş söz konusu olduğunda, bir anlaşma gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa muhtemelen gerçek olmadığını unutmayın. Dolandırıcılar, sahte ürünleri Facebook reklamları aracılığıyla satmanın yollarını buluyor. Yine de şirketin web sitesini kontrol ederek, reklamın URL’sini inceleyerek, kişisel bilgilerinizi verme konusunda her zaman dikkatli davranarak, bir kimlik hırsızlığı koruma hizmeti kullanarak ve cihazlarınızda antivirüs yazılımı bulundurarak kendinizi koruyabilirsiniz.

Bunun gibi sahte Facebook reklamları gördünüz mü? Bize yazarak bize bildirin CyberGuy.com/İletişim.

İpuçlarımdan daha fazlası için şu adrese giderek ücretsiz CyberGuy Rapor Bültenime abone olun: CyberGuy.com/newsletter.

Telif Hakkı 2023 CyberGuy.com. Her hakkı saklıdır.



Kurt “CyberGuy” Knutsson, “FOX & Friends”te sabahları Haberler & FOX Business’a yaptığı katkılarla hayatı daha iyi hale getiren teknolojiye, donanıma ve araçlara derin bir sevgi besleyen, ödüllü bir teknoloji gazetecisidir. Teknik bir sorunuz mu var? Kurt’un CyberGuy Haber Bültenini alın, CyberGuy.com’da sesinizi, bir hikaye fikrinizi veya yorumunuzu paylaşın.