Doğru mu yanlış mı: Bir açılır mesaj alırsanız derhal bilgisayarınızın fişini çekmelisiniz.

Şaibe

Member
Günümüzün dijital çağında, istenmeyen ve potansiyel olarak kötü niyetli çevrimiçi tavsiyelere maruz kalmak alışılmadık bir durum değildir. Örneğin, birçok kişinin aklından geçmiş olabilecek bir soruyla bize ulaşan “Barbara”nın dile getirdiği endişeyi ele alalım:

“Merhaba Kurt. Bunu internette mi okudum yoksa biri bana bundan bahsetti mi hatırlamıyorum ama bir pop-up mesajı aldığınızda hemen bilgisayarınızın fişini çekmelisiniz, bu dolandırıcının daha fazla uğraşmasını engeller. Çalışmanıza erişim Bu yapılacak doğru şey mi?”

Pop-up'lar, dolandırıcıların bir kişinin bilgisayarına sızmasının en yaygın yollarından biriydi. Bugünlerde daha az yaygın, bu da fişi çekme yönteminin ortaya çıkmasının nedenlerinden biri olabilir. Hızlı cevap “hayır”dır. Bu efsaneyi kesin olarak çürütmek yerine, neden tavsiye edilmediği ve bunun yerine ne yapılması gerektiği hakkında biraz daha konuşalım.

GÜVENLİK UYARILARI, HIZLI VİDEO İPUÇLARI, TEKNOLOJİ İNCELEMELERİ VE SİZİ DAHA AKILLI HALE GETİRECEK KOLAY NASIL YAPILIRLARI İÇEREN KURT'UN ÜCRETSİZ CYBERGUY HABER BÜLTENİNİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN



Dizüstü bilgisayarın fişini çeken bir kişi (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Açılır bir mesaj gördüğünüzde asla yapmamanız gerekenler


Açılır mesajlarla uğraşırken dikkatli olmanız önemlidir; çünkü bunlar dolandırıcılar tarafından sizi kötü amaçlı yazılım indirmeniz veya kişisel bilgilerinizi vermeniz için kandırmak amacıyla kullanılabilir. Yani bir sonraki hamlenizi belirlemek için bir saniyenizi ayırmanızda haklısınız.

Ancak bir açılır mesaj aldığınızda bilgisayarınızın fişini hemen çekmek doğru bir davranış değildir. Bu, potansiyel olarak veri kaybına veya bilgisayarınızda hasara neden olabilir ve bu da başka şekillerde hasara yol açabilir. Ayrıca sisteminizdeki güvenlik açıkları nedeniyle gelecekte daha fazla dolandırıcının içeri girmesine de neden olabilir.

Açılan mesajın kötü amaçlı bir bağlantı veya dosya olması durumunda, dolandırıcıların günümüzde çok daha karmaşık stratejilere sahip olduğunu ve yalnızca bilgisayarınızın fişini çekmenin onları durdurmayacağını da belirtmekte fayda var. Endişelenmeyin. Kendinizi korumanın yolları var.

BURAYA TIKLAYARAK FOX BUSINESS'I HAREKETE GEÇİRİN


PC'deki adam


PC'sinde çalışan bir adam (Kurt “CyberGuy” Knutsson)


DAHA FAZLASI: GOOGLE'A EN İYİ ÖZEL VE GÜVENLİ ALTERNATİFLER

Açılır mesaj gördüğünüzde yapmanız gerekenler


Peki, çözüm bilgisayarınızın fişini çekmek değilse, özellikle şüpheli görünen bir açılır mesaj görürseniz bunun yerine ne yapabilirsiniz? Aşağıdaki adımları takip et.

Açılan mesaja tıklamayın: Bir açılır mesaj alırsanız, üzerine tıklamayın veya herhangi bir kişisel bilgi girmeyin. Bunun yerine pencerenin sağ üst köşesindeki “X” düğmesine tıklayarak pencereyi kapatın. Tarayıcı pencerenizde görünen ve sizi kandırıp tıklamanız için kandırmaya çalışan sahte açılır pencerelere karşı dikkatli olun. Bu pop-up'lar bilgisayarınızdan değil, kendisini tarayıcınıza entegre eden ve pop-up'lara benzeyen resimler görüntüleyen kötü amaçlı bir dosyadan geliyor. Bunlara tıklarsanız daha fazla kötü amaçlı yazılım indirebilir, kişisel bilgilerinizi verebilir veya sahte bir hizmet için para ödeyebilirsiniz.

DAHA FAZLASI: BU MCAFEE GOOGLE CHROME REKLAMI DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT EDİN

İndirme açılır pencerelerine dikkat edin:
İndirmek için bir bağlantıya tıkladığınız için bir açılır pencere alıyorsanız, dosyanın güvenilir olduğundan emin olun. Doğrudan şirketin web sitesinden mi indirdiniz? Yoksa birisinin size e-posta, SMS veya Facebook yoluyla gönderdiği bir mesajdan mıydı? Yoksa üçüncü taraf bir uygulama mağazasından mı geliyordu? Eğer ikincisi ise son derece dikkatli olun.

Hiçbir telefon numarasını aramayın: Bir telefon numarasını aramanızı söyleyen bir açılır mesaj alırsanız bunu yapmayın. Bu, dolandırıcıların sizi kişisel bilgilerinizi vermeniz veya kötü amaçlı yazılım indirmeniz için kandırmak amacıyla kullandığı yaygın bir dolandırıcılıktır.


telefondaki kadın


Telefondaki kadın (Kurt “CyberGuy” Knutsson)


DAHA FAZLASI: BU LİNKİ TIKLAMAYIN! GELEN KUTUNUZDAKİ KİMLİK avı saldırılarını nasıl tespit edebilir ve önleyebilirsiniz?

Pop-up'lar (ve diğer dolandırıcılıklar) nasıl önlenir?


Dolandırıcılıkları %100 önlemenin bir yolu olmasa da, çevrimiçi gizlilik ve güvenlik önerilerini uygulamanın (ve güvenlik haberlerini güncel tutmanın) dışında, tehdit içerebilecek pop-up'ları önlemenin yolları vardır.

YAPAY ZEKA (AI) NEDİR?

Bir açılır pencere engelleyici indirin:
Çoğu tarayıcıda, açılır pencereleri uzak tutmak için açılır pencere engelleyici uzantılar bulunur. Ancak belirli açılır pencerelerin görünmesine izin vermek için bunları devre dışı bırakmanız gerekebilir; örneğin internet bankacılığınızı yaparken veya uçuş rezervasyonu yaparken. Birçok premium açılır pencere engelleyicisi birlikte gelir güvenlik yazılımı cihazlarınızı korumak için kullanılır.

Şüpheli bağlantılara/dosyalara karşı dikkatli olun: Bu şüpheli bağlantıların bir pop-up reklamdan mı yoksa başka bir yerden mi kaynaklandığına bakılmaksızın her zaman dikkatli olun.

Güçlü bir antivirüs yazılımı kullanın: Bilgisayarınızda antivirüs yazılımının kurulu olduğundan emin olun ve güncel tutun. Özel bilgilerinize erişebilecek kötü amaçlı yazılım yükleyen kötü amaçlı bağlantılara tıklamaktan kendinizi korumanın en iyi yolu, tüm cihazlarınızda antivirüs korumasının yüklü olmasıdır. Bu aynı zamanda sizi kimlik avı e-postaları veya fidye yazılımı dolandırıcılıkları konusunda da uyarabilir. Windows, Mac, Android ve iOS cihazlarınız için 2024'ün en iyi antivirüs korumasını kazananların seçimlerini öğrenin.

Tarayıcınızı güncelleyin: Tarayıcınızın olduğundan emin olun güncel en son güvenlik yamaları ve güncellemeleriyle. Bu, dolandırıcıların kullanabileceği güvenlik açıklarının önlenmesine yardımcı olabilir.

DAHA FAZLASI: COSTCO'DAN ALIŞVERİŞ YAPANLARI HEDEFLENEN EN ÖNEMLİ DOLANDIRICILIKLARI İFŞA ETMEK

Kurt'un önemli çıkarımları


Pop-up'lar, bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı yazılım tehdidiyle sisteminize sızmasının bir yolu olmaya devam ediyor. Tüm siber güvenlik dolandırıcılıklarında ve bilgilerin günümüzde yayılma hızında olduğu gibi, bilgisayarınızın fişini çekmek gibi kendinizi korumanın yollarını duyabilirsiniz. Ancak meseleyi kendi elinize almadan önce daima çözümleri iki kez kontrol edin. Ayrıca, bir dahaki sefere bir açılır pencere görüntülendiğinde, duraklatın ve dikkatli bir şekilde ilerleyin; siber güvenliğiniz buna bağlıdır.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Çevrimiçi bir dolandırıcılığı başarılı bir şekilde tanımlayıp önlediğiniz bir zamanı paylaşabilir misiniz? adresine yazarak bize bildirin. Cyberguy.com/Contact.

Daha fazla teknik ipucum ve güvenlik uyarım için şu adrese giderek ücretsiz CyberGuy Rapor Bültenime abone olun: Cyberguy.com/Newsletter.

Kurt'a bir soru sorun veya hangi hikayeleri ele almamızı istediğinizi bize bildirin.

En çok sorulan CyberGuy sorularının yanıtları:

Telif hakkı 2024 CyberGuy.com'a aittir. Her hakkı saklıdır.



Kurt “CyberGuy” Knutsson, sabahları “FOX & Friends” programında Haberler ve FOX Business'a yaptığı katkılarla hayatı daha iyi hale getiren teknolojiye, donanıma ve cihazlara derin bir sevgi besleyen ödüllü bir teknoloji gazetecisidir. Teknik bir sorunuz mu var? Kurt'un ücretsiz CyberGuy Bültenini edinin, sesinizi, hikaye fikrinizi veya yorumunuzu CyberGuy.com'da paylaşın.