Dijital seans: Yeni AI teknolojisi, ölü aile ve arkadaşlarla konuşmayı taklit edecek

Şaibe

Member
Yapay zeka ölüleri geri getiremez, ancak yas sürecinde insanlara yardım etme çabasıyla, kayıp bir sevilenle konuşmayı simüle edebilir.

Geleneksel seansın yüksek teknolojiyle yenilenmesi, çok miktarda metin üzerinde eğitilmiş bir yapay zeka biçimi olan büyük dil modellerinin vahşi büyümesinin ortasında gelir. ChatGPT’nin çıkış yılı, chatbot insan konuşmasını taklit ettiği ve insanlardan gelen istemleri yanıtladığı için teknolojinin ne kadar ileri gidebileceği konusunda tartışmaları ateşledi.

Los Angeles merkezli yazılım geliştirme şirketi AE Studio’nun ürün tasarımcısı ve yöneticisi Jarren Rocks, insanların ölmüş sevdiklerini taklit eden bir chatbot ile konuşmasını sağlayacak olan Seance AI adlı bir program üzerinde çalışıyor.

Rocks, Futurism outlet’e “Aslında bir kapanış hissi sağlayabilecek kısa bir etkileşim olması amaçlandı. Asıl odak noktası burası,” dedi. “Süper uzun vadeli bir şey olması amaçlanmadı. Mevcut haliyle, kapanış ve duygusal işleme için bir konuşma sağlaması amaçlanıyor.”

AI UYGULAMASININ KAYBETTİĞİNİZ SEVDİKLERİ diriltme KABİLİYETİ, TEKNOLOJİNİN FANTEZİ-GERÇEKLİK RUBICON’U GEÇİŞİNDEN KORKULARA YOL AÇIYOR



Görünüşe göre 1900 dolaylarında Paris’te bir seans sırasında bir masa kendi kendine hareket ediyor. (Getty Images)


İnsanlık uzun zamandır ölülerle iletişim kurmaya çalışmaktan büyülenmiş, 19. yüzyılın sonlarında insanların seanslara katılmak için akın ettiği ve en az 4 milyon Amerikalının “ruhçu” olarak tanımlandığı 19. yüzyılın sonlarında hararetli bir seviyeye ulaştı. New Yorker’a göre, dünya sahnesindeki Mark Twain ve Kraliçe Victoria gibi kültürel figürler bile seanslara katılarak okült ile uğraştı.

Bununla birlikte, Katolik Kilisesi’nin 1898’de ruhani uygulamaları kınayan bir kararname ve 1917’de seansları yasaklayan başka bir kararname çıkarmasıyla, bu tür faaliyetler diğer birçok Amerikalı ve Hıristiyan tarafından dışlandı.

ÖLÜMÜN NİHAİ OLMASINA MEYDAN OKUMAK İÇİN AI KULLANIMI


Houdini bir seansı çürütüyor


Spiritüalist hareket içinde uzun süredir dolandırıcılığa karşı olan Harry Houdini, medyumların bir seans sırasında ayak parmaklarını kullanarak zilleri nasıl çalabildiklerini gösteriyor. (Getty Images aracılığıyla Kongre Kütüphanesi/Corbis/VCG)


Planlanan yapay zeka seanslarıyla, canlılarla yalnızca bir sohbet robotu iletişim kuracak, ancak Rocks, teknolojinin “sihirli” yönüne eğildiğini söyledi.

Fütürizm’e Seance AI’nın adının “Olabildiğince büyülü ve mistik görünmesini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Rocks, Haberler Digital’e programın adının “bazı insanlara gerçek rahatlık sağlayabileceğimizden emin olduğumuz için kasıtlı olarak çarpıcı” olduğunu söyledi. Kendisinin ve AE Studio’nun “AI güvenliği konusunda büyük endişe duyduklarını” ve “teknolojinin potansiyel sonuçlarına dikkat çekmek” istediklerini ekledi – ancak “sağlıklı düzenlemeyi” destekleseler de AI’nın ilerlemesini durdurmak istemediklerini söyledi. “

Program, ChatGPT’nin arkasındaki AI laboratuvarı olan OpenAI’nin teknolojisini kullanıyor ve çıkışa göre, kullanıcılardan programa konuşmak istedikleri kişinin adını, yaşını, kişilik özelliklerini ve nasıl öldüklerini söylemelerini istiyor. Kullanıcılar ayrıca ölen sevdiklerinden, ölen kişinin hayattayken nasıl iletişim kurduğuna dair bir şablon olarak metin yükleyecekler.

ANTI-‘TERMINATOR’: OPENAI CEO’su ALTMAN, AI KENDİNİN BİLİNCİNE YÖNELİK ÇALIŞAN BİR ‘YARATIK’ DEĞİLDİR

Bilgiler yüklendikten sonra, kullanıcı alevi gösteren bir web sayfasına götürülüyor ve ardından simüle edilmiş sevdiklerine bir mesaj gönderebiliyor. Futurism’in bildirdiğine göre, sohbet robotu verilen bilgilere dayanarak ölen sevilen kişiyi simüle ederek yanıt veriyor.

Rocks, Haberler Digital’e büyük dil modellerinin ortaya çıkışından bu yana bu tür bir teknoloji geliştirmeyi düşündüğünü söyledi ve kendisinin ve AE Studio’daki iş arkadaşlarının sevdikleri birini kaybettiğini belirtti.

“Şahsen, bu tarafta yaşadığımız kederi dile getirdiğim kadar diğer tarafı da merak etmiyorum” dedi. “Biz insanlar çok uzun bir süredir ölümün ötesinde ne olduğunu anlamaya takıntılıyız ve danışmanlık veya terapi için pek çok yas teknolojisi çözümü olsa da, çok azı kişisel kaybı bu kadar cesurca ele alıyor.”


AI işareti


Program, ChatGPT’nin arkasındaki yapay zeka laboratuvarı olan OpenAI teknolojisini kullanır ve kullanıcılardan programa konuşmak istedikleri kişinin adını, yaşını, kişilik özelliklerini ve nasıl öldüklerini söylemelerini ister. (Getty Images aracılığıyla Josep Lago/AFP)


Rocks’a göre, ölü bir karakterin hiper-gerçekçi sentetik rekreasyonunu detaylandıran bir “Black Mirror” bölümüyle benzer bir ton yakalayan programın düzenli olarak kullanılması amaçlanmamıştır.

DARWİNCİ EVRİM KURALLARINDA YAPAY ZEKA ‘TERMİNATÖR’ OLABİLİR, İNSANLARDAN ÜSTÜN KAZANABİLİR

“Kısa konuşmalar için bence gayet insani hissettiriyor. Bence biraz dağılıyor. [when you] tekrarları yakalamaya başlıyor,” dedi Rocks. “Bir modeli takip ediyor, tam olarak ne olup bittiğini tam olarak bilmiyor.”

Rocks, programı kapatma amacıyla kullanılabilecek yüksek teknoloji ürünü bir Ouija tahtasına benzetti.

“Geleneksel bir seans sonsuza kadar süren bir şey değildir. Şahsen, kısa zaman aralığının, bazı çözülmemiş duyguları işlemenize yardımcı olacak bir araç olan kapanışı teşvik etmeye yardımcı olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte, uygulanabilir olabilecek bazı uzun vadeli potansiyel uygulamalar var. Haberler Digital’e verdiği demeçte, “Mezarlıktaki birinin yapay zeka hayaleti” gibi potansiyel bir özellik oluşturmaya işaret ederek, muhtemelen daha sonra diğer özellikleri de kullanıma sunacağız” dedi.

“Seance AI için temel önceliğim, insanlara kayıpları işlemelerine yardımcı olacak araçlar sağlamamızdır” diye ekledi.


AI bunama modeli


Yapay zeka, ölen bir kişinin sesini yeniden oluşturmak da dahil olmak üzere, sevilen birini kaybetmenin yasını tutan insanlar arasında ilgi gördü. (iStock)


Yapay zeka, ölen bir kişinin sesini yeniden oluşturmak da dahil olmak üzere, sevilen birini kaybetmenin yasını tutan insanlar arasında ilgi gördü.

HABERLER SUNULDU

Güney Kore merkezli teknoloji firması DeepBrain AI, kullanıcıların daha sonra insanlarla iletişim kurabilen kişinin sanal bir versiyonunu oluşturmak için kullanılan ölen kişilerin video, ses ve fotoğraflarını yüklemelerine olanak tanıyan “Re;memory” adlı bir program hazırladı. Insider’a göre, Çin’de teknoloji geliştiricileri, insanların ölen sevdikleriyle iletişim kurabilmeleri için “griefbot” olarak adlandırdıkları şeyi inşa ediyorlar.

Rocks, SeanceAI’nin, programın ücretsiz bir katman seviyesinin yanı sıra daha uzun vadeli kullanıcılar için ücretli bir katmanın test edilmesi de dahil olmak üzere Salı günü başlayacağını söyledi.