ChatGPT güncel olayları tartışabilir mi? Chatbot’un net bilgi bitiş tarihi var

Şaibe

Member
ChatGPT, yapay zeka için bir oyun değiştirici oldu ve bu yılın başlarında, dünya çapında milyonlarca insan insan konuşmasını taklit edebilen bir sistemle iletişim kurmak için koştururken, şimdiye kadarki en hızlı büyüyen web platformuna fırladı.

Ancak sistem, bilgi bitiş tarihi Eylül 2021 olduğu için güncel olaylarla ilgili soruları yanıtlayamıyor.

Örneğin Haberler Digital, ChatGPT’ye Titan sualtı patlamasının önlenip önlenemeyeceği veya Hunter Biden’ın bu ay hangi suçlamalarla vurulduğu gibi güncel olaylar hakkında sorular sormaya çalıştığında, chatbot şu anki olaylar hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Eylül 2021’den sonraki olaylar.

ChatGPT, neden Eylül 2021’den sonra dile sahip olmadığı sorulduğunda, “Bir AI dil modeli olarak, eğitim verilerim yalnızca Eylül 2021’e kadar çıktığı için bilgi son tarihim var.” Beni eğitmek için kullanılır ve o zamandan sonra meydana gelen bilgilere veya olaylara erişimim yoktur.”

CHATGPT İLE İNSAN GİBİ GÖRÜŞTÜM; İŞTE BENİ TÜYLENDİREN O SÖZLER



4 Mayıs 2023 tarihinde çekilen bu resimde ChatGPT logosu ve AI Yapay Zeka sözcükleri görülüyor. (REUTERS/Dado Ruvic/İllüstrasyon)


Chatbot, bitiş tarihinin arkasındaki motivasyonun “kullanıcılara son gelişmelerden veya güncel bilgilerden haberdar olmayabileceğimi açıklamak olduğunu” sürdürdü.

Chatbot, “Eylül 2021’in ötesindeki etkinlikler, haberler veya teknoloji hakkında verdiğim yanıtların eğitimime dayandığını ve en güncel bilgileri yansıtmayabileceğini akılda tutmak önemlidir” dedi.

ChatGPT, Generative Pre-training Transformer-4 üzerinde çalışır, yani internete bağlı değildir ve bunun yerine kullanıcılara yanıtlar oluşturmak için yalnızca üzerinde eğitildiği materyali kullanır.

AI’NIN TARİHİ NEDİR?

OpenAI web sitesinde “ChatGPT internete bağlı değil ve ara sıra yanlış cevaplar üretebilir. Dünya ve 2021’den sonraki olaylar hakkında sınırlı bilgiye sahiptir ve ayrıca zaman zaman zararlı talimatlar veya taraflı içerikler üretebilir.”


Ekranda ChatGPT logosu


Bu fotoğraf çiziminde, ChatGPT logosunun bir cep telefonu ekranında görüntülendiği görülüyor.


ChatGPT, Kasım ayında piyasaya sürüldü ve Ocak ayına kadar hızla aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak şimdiye kadarki en hızlı büyüyen kullanıcı tabanı rekorunu kırdı. Piyasaya sürülmesi, teknoloji topluluğu için bir dönüm noktası olarak hizmet etti ve diğer yapay zeka laboratuvarlarını karşılaştırılabilir veya daha akıllı programlar oluşturmak için turbo düğmesine basmaya teşvik etti.

YAPAY ZEKA QUIZ! AI’yı NE KADAR İYİ TANIYORSUNUZ?


ChatGPT ve Google Bard logolarının bir çizimi


ChatGPT ve Google Bard logolarının bir çizimi (Getty Images aracılığıyla Jonathan Raa/NurPhoto)


Örneğin Google, Mart ayında Bard adlı bir sohbet robotu sürümünü piyasaya sürdü. Sistem, ChatGPT ile aynı beğeniyi almadı, ancak önemli bir noktada ChatGPT ile tam bir tezat oluşturuyor: Bard, kullanıcılara yanıt vermek için internette arama yapabiliyor.

Bard, haber makaleleri, sosyal medya ve uzman görüşleri aracılığıyla internette arama yaptığı için Rusya’daki olaylar gibi güncel olaylar hakkında kullanıcılara yanıt verebilmektedir.

GOOGLE BARD NEDİR? AI CHATBOT NASIL ÇALIŞIR, NASIL KULLANILIR VE NEDEN TARTIŞMALI?

Bard, güncel olaylarla ilgili soruları nasıl yanıtlayabildiği sorulduğunda, “Bard, kendisine güncel olaylar hakkında geniş bir anlayış sağlayan devasa bir haber makalesi veri kümesi üzerinde eğitildi,” diye yanıt verdi ve sistemin aynı zamanda sosyal medyadan ve uzmanlardan yanıtlar aldığını belirtti. Konu hakkında çevrimiçi olarak halka açık bir şekilde konuştuk.

“Bard’a güncel olaylarla ilgili bir soru sorduğunuzda, ilgili haber makaleleri için bilgi tabanında arama yapabilir ve bulduğu bilgilerin bir özetini size sağlayabilir.”

Teknoloji geliştiricileri, güçlü sistemleri bir adım öteye taşıyor ve yapay zeka ile entegre arama motorları oluşturmak için çalışıyor. Örneğin Google, yapay zeka tarafından oluşturulan yanıtları arama sonuçlarına entegre eden deneysel Arama Üretken Deneyimini veya SGE’yi Mayıs ayında piyasaya sürdü.

HABERLER SUNULDU

Google, deneysel sistemi duyuran blog gönderisinde, “Kiralama işleminizi hızlandırmak için çıkarılabilir duvar kağıdı aradığınızı varsayalım,” dedi, yapay zeka tarafından oluşturulan yanıt, “kaldırılması kolay mı?” fiyat, müşteri puanları ve satın alma bağlantıları dahil şık seçeneklerin listesi.”