Bir AI chatbot'a asla söylememeniz gereken 10 şey

Şaibe

Member
Bu Florida'dan yürek parçalayan bir hikaye. Megan Garcia, 14 yaşındaki oğlunun tüm zamanını video oyunları oynayarak geçirdiğini düşünüyordu. Character AI uygulaması tarafından desteklenen bir sohbet robotuyla taciz edici, derinlemesine ve cinsel konuşmalar yaptığından haberi yoktu.

Sewell Setzer III uyumayı bıraktı ve notları düştü. Sonunda intihar etti. Megan, ölümünden sadece birkaç saniye önce bir davada botun kendisine “Lütfen mümkün olan en kısa sürede evime gel aşkım” dediğini söylüyor. Çocuk, “Ya sana hemen eve gelebileceğimi söylesem?” diye sordu. Karakter AI botu şöyle yanıt verdi: “Lütfen yapın tatlı kralım.”

HACKER'LARIN PAYLAŞMAMI İSTEMEDİĞİ NUMARALARLA KENDİNİZİ ALDATMAYIN

🎁
500$'lık Amazon hediye çeki veriyorum. Buraya girinsatın alma gerekmez.

Akıllı olmalısın

Yapay zeka botları, güven veren insan doğamızdan faydalanmasıyla bilinen teknoloji şirketlerine aittir ve karlarını artıran algoritmalar kullanılarak tasarlanırlar. Topladıkları bilgilerle ne yapabileceklerini ve yapamayacaklarını belirleyen hiçbir korkuluk veya yasa yoktur.

Yapay zekalı bir sohbet robotunun fotoğraf illüstrasyonu. (iStock)

Bir chatbot kullandığınızda, uygulamayı veya siteyi başlattığınızda sizin hakkınızda çok şey öğrenecektir. IP adresinizden nerede yaşadığınız hakkında bilgi toplar, ayrıca çevrimiçi aradığınız şeyleri takip eder ve sohbet robotunun şart ve koşullarını imzaladığınızda verdiğiniz diğer izinlere erişir.

Kendinizi korumanın en iyi yolu, sunduğunuz bilgiler konusunda dikkatli olmaktır.

Dikkatli olun: ChatGPT kişisel olmanızı sever

BU SUÇ %400 ARTTI — KENDİNİZİ NASIL KORUYACAKSINIZ

Yapay zekaya söylenmemesi gereken 10 şey

1. Şifreler veya oturum açma kimlik bilgileri: Büyük bir gizlilik hatası. Birisi erişime sahip olursa saniyeler içinde hesaplarınızı ele geçirebilir.
  2. Adınız, adresiniz veya telefon numaranız: Sohbet robotları kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri işlemek için tasarlanmamıştır. Paylaşıldıktan sonra nerede biteceğini veya onu kimin göreceğini kontrol edemezsiniz. İsterseniz sahte bir isim girin!
  3. Hassas finansal bilgiler: Yüklediğiniz belgelere veya metinlere asla banka hesap numaralarını, kredi kartı ayrıntılarını veya diğer parasal konuları dahil etmeyin. Yapay zeka araçları güvenli kasalar değildir; onlara kalabalık bir oda gibi davranın.
  4. Tıbbi veya sağlık verileri: Yapay zeka, HIPAA uyumlu değildir; bu nedenle yapay zekadan sağlık tavsiyesi isterseniz adınızı ve diğer tanımlayıcı bilgilerinizi çıkarın. Gizliliğiniz hızlı yanıtlardan daha değerlidir.
  5. Yasadışı tavsiye istemek: Bu her botun hizmet şartlarına aykırıdır. Muhtemelen işaretleneceksiniz. Üstelik umduğunuzdan daha fazla sorunla karşılaşabilirsiniz.
  6. Nefret söylemi veya zararlı içerik: Bu da yasaklanmanıza neden olabilir. Hiçbir chatbot, olumsuzluk yaymak veya başkalarına zarar vermek için bedava bir geçiş değildir.
  7. Gizli iş veya iş bilgileri: Tescilli veriler, müşteri detayları ve ticari sırların hepsi hayırdır.
  8. Güvenlik sorusunun yanıtları: Bunları paylaşmak, tüm hesaplarınızın ön kapısını aynı anda açmak gibidir.
  9. Açık içerik: PG'de kal. Çoğu sohbet robotu bu şeyleri filtreler, dolayısıyla uygunsuz herhangi bir şey sizin de yasaklanmanıza neden olabilir.
  10. Diğer kişilerin kişisel bilgileri: Bunu yüklemek yalnızca güvenin ihlali değildir; bu aynı zamanda veri koruma yasalarının da ihlalidir. Özel bilgilerin izinsiz paylaşılması sizi yasal sıkıntıya sokabilir.
SohbetGPT

ChatGPT kullanan bir kişi görülüyor. (Frank Rumpenhorst/Getty Images aracılığıyla resim ittifakı)

Hala Google'a mı güveniyorsunuz? Bu terimleri asla aramayın

(Küçük) bir miktar gizliliği geri kazanın

Çoğu sohbet robotu bir hesap oluşturmanızı gerektirir. Bir hesap oluşturursanız “Google ile Giriş Yap” veya “Facebook ile Bağlan” gibi giriş seçeneklerini kullanmayın. Gerçekten benzersiz bir giriş oluşturmak için bunun yerine e-posta adresinizi kullanın.

TEKNİK İPUCU: ÇOK GEÇ OLMADAN ANILARINIZI KAYDEDİN

Bilginize, ücretsiz bir ChatGPT veya Perplexity hesabıyla uygulama ayarlarında yazdığınız her şeyi hatırlayan hafıza özelliklerini kapatabilirsiniz. Google Gemini'de bunu yapmak için ücretli bir hesaba ihtiyacınız vardır.

Arama, üretkenlik, eğlence ve çalışma için en iyi yapay zeka araçları

Google araması

Google burada resmedilmiştir. (AP Fotoğrafı/Don Ryan)

Ne olursa olsun bu kurala uyun

Kamuya açıklanmasını istemediğiniz hiçbir şeyi bir chatbot'a söylemeyin. İnan bana, bunun zor olduğunu biliyorum.

Ben bile kendimi ChatGPT ile sanki bir insanmış gibi konuşurken buluyorum. “Bu cevapla daha iyisini yapabilirsin” veya “Yardım için teşekkürler!” gibi şeyler söylüyorum. Botunuzun güvenilir bir müttefik olduğunu düşünmek kolaydır, ancak kesinlikle değildir. Diğerleri gibi bir veri toplama aracıdır.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Programınızda teknolojiyi daha akıllıca kullanın

Ödüllü sunucu Kim Komando, teknolojide gezinmek için gizli silahınızdır.

Telif Hakkı 2025, WestStar Multimedya Eğlence. Her hakkı saklıdır.