Bilim adamları, birçok ilaca dirençli enfeksiyondan sorumlu bakterileri öldüren ilacı bulmak için yapay zekayı kullanıyor

Şaibe

Member
Bilim adamları ilaca dirençli enfeksiyonlarla mücadele edebilecek bir ilaç buldular ve bunu yapay zeka kullanarak yaptılar.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Kanada’daki McMaster Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir makine öğrenimi algoritması kullanarak ilaca dirençli birçok enfeksiyondan sorumlu bir bakteri türünü öldürebilen yeni bir antibiyotik belirlediler.

Bileşik, hastanelerde sıklıkla bulunan bir bakteri türü olan Acinetobacter baumannii’yi öldürür. Zatürree, menenjit ve diğer ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

Mikrop ayrıca Irak ve Afganistan’daki yaralı askerlerdeki enfeksiyonların önde gelen nedenlerinden biridir.

FELÇLİ ADAM BU ‘BASİT KEYFİ’ YAPAY ZEKA ‘DİJİTAL KÖPRÜ’ SAYESİNDE KAZANDIYOR



MIT ve McMaster Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir yapay zeka algoritması kullanarak ilaca dirençli birçok enfeksiyondan sorumlu olan bir bakteri türünü (Acinetobacter baumannii, pembe) öldürebilen yeni bir antibiyotik belirlediler. (Christine Daniloff/MIT; Acinetobacter baumannii görüntüsü CDC’nin izniyle)


Son yıllarda, birçok patojenik bakteri antibiyotiklere karşı giderek daha dirençli hale gelirken, birkaç yeni antibiyotik geliştirilmiştir.

MIT bir yayında, araştırmacıların ilacı, kimyasal bir bileşiğin bakterilerin büyümesini engelleyip engellemeyeceğini değerlendirmek için eğittikleri bir makine öğrenme modelini kullanarak yaklaşık 7.000 potansiyel ilaç bileşiğinden oluşan bir katalogdan tanımladığını söyledi.

Model için eğitim verileri elde etmek amacıyla, önce bir laboratuvar kabında yetiştirilen bakterileri, hangilerinin mikrobun büyümesini engelleyebileceğini görmek için yaklaşık 7.500 farklı kimyasal bileşiğe maruz bıraktılar. Her molekülün yapısını modellerine beslediler ve her yapının bakteri üremesini engelleyip engellemediğini söylediler.


MIT kampüsü


İnsanlar 2 Haziran 2021 Çarşamba günü Cambridge, Massachusetts’teki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü kampüsünde yürüyor. (Fotoğrafçı: Getty Images aracılığıyla Adam Glanzman/Bloomberg)


Model eğitildikten sonra, daha önce görmediği bir dizi 6.680 bileşiği analiz etmek için kullanıldı ve araştırmacılar, yapıları mevcut antibiyotiklerden veya eğitimdeki moleküllerden farklı olan bileşiklere odaklanarak deneysel olarak test etmek için 240 isabeti daralttı. veri. Bu test, biri çok güçlü olan da dahil olmak üzere dokuz antibiyotiğe yol açtı.

AI VE MAKİNE İLAÇ GELİŞTİRME VE ÜRETİMİNİ HIZLANDIRABİLİR: FDA

Başlangıçta potansiyel bir diyabet ilacı olarak keşfedilen bileşiğin, bakterileri öldürmede son derece etkili olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte, diğer bakteri türleri üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır.

Üniversite, bakterilerin ilaca karşı direnci hızla yayma riskini en aza indirdiği için “dar spektrumlu” bir öldürme yeteneğinin istendiğini belirtti. Ayrıca, ilaç muhtemelen insan bağırsağında yaşayan faydalı bakterileri koruyacak ve fırsatçı enfeksiyonları bastırmaya yardımcı olacaktır.


McMaster Üniversitesi standı


Metro Toronto Kongre Merkezi’ndeki McMaster Üniversitesi standı. (Getty Images aracılığıyla RJ Johnston/Toronto Yıldızı)


Bilim adamları ilaca abaucin adını verdiler ve farelerde yapılan çalışmalarda bakterilerin neden olduğu yara enfeksiyonlarını tedavi edebildiğini gösterdiler. Laboratuar testlerinde, insan hastalardan izole edilen çeşitli ilaca dirençli Acinetobacter baumannii suşlarına karşı da çalıştığı bulundu. İlacın, ek deneylerde lipoprotein kaçakçılığı olarak bilinen bir işleme müdahale ederek hücreleri öldürdüğü gösterildi. Hücreler bunu, proteinleri hücrenin içinden hücre zarfına taşımak için kullanır.

HABERLER SUNULDU

McMaster Üniversitesi’ndeki bir laboratuvar, bileşiğin tıbbi özelliklerini optimize etmek ve umarız hastalarda nihai kullanım için geliştirmek için başkaları için çalışıyor.

Çalışmanın yazarları ayrıca, diğer ilaca dirençli enfeksiyon türleri için potansiyel antibiyotikleri belirlemek için modelleme yaklaşımlarını kullanmayı planlıyorlar.

Bulgular Perşembe günü “Nature Chemical Biology” dergisinde yayınlandı.



Julia Musto, Haberler ve Fox Business Digital için bir muhabirdir.