Bilgisayarım neden donuyor ve bunu nasıl düzeltebilirim? Uzman yanıtları

Şaibe

Member
Bilgisayarlar karmaşık makinelerdir. Bazen herhangi bir makine gibi sorunlarla karşılaşırlar. Birçoğumuzun karşılaştığı ortak sorunlardan biri bilgisayarımızın donması veya yanıt vermemesidir.

Ara sıra kilitlenen bir bilgisayarla uğraşıyorsanız endişelenmeyin; doğru yerdesin.

Bilgisayarın donmasına neyin sebep olduğunu ve bunu düzeltmek ve bilgisayarınızın yeniden sorunsuz ve verimli çalışmasını sağlamak için neler yapabileceğinizi tartışacağız. (Mac kullanıcıları, Mac'inizin performansını hızlandırmak için bu 8 ipucunu edinin.)

GÜVENLİK UYARILARI, HIZLI VİDEO İPUÇLARI, TEKNOLOJİ İNCELEMELERİ VE SİZİ DAHA AKILLI HALE GETİRECEK KOLAY NASIL YAPILIRLARI İÇEREN KURT'UN ÜCRETSİZ CYBERGUY HABER BÜLTENİNİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Dizüstü bilgisayar kullanan bir adam (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

PC'ler neden donuyor?

PC'ler, bazıları yazılımla ve bazıları tamamen mekanikle ilgili olmak üzere çeşitli nedenlerle donabilir. İşte bilgisayarınızın donmasının birkaç farklı nedeni.

Yetersiz RAM: Bilgisayarınızın yeterli belleği (RAM) yoksa, çok fazla programın ve hatta tarayıcı sekmesinin aynı anda çalıştırılması, sistem kaynaklarının yetersizliği nedeniyle bilgisayarınızın donmasına neden olabilir.

Aşırı ısınma: Bilgisayarınızın CPU'su (merkezi işlem birimi) veya GPU'su (grafik işlem birimi) çok fazla ısı üretiyorsa, önleyici tedbir olarak kilitlenebilir. Bilgisayarınızın içindeki artan sıcaklıklar, bütünlüğünün korunması amacıyla kapanmaya neden olabilir. Buraya tıklayarak dizüstü bilgisayarınız için en iyi soğutma pedlerimize göz atın.

BURAYA TIKLAYARAK FOX BUSINESS'I HAREKETE GEÇİRİN

Yazılım veya Sürücü Çakışmaları:
Bir programdaki hatalar çakışmalara neden olabilir ve bilgisayarınızın donmasına neden olabilir. Sürücü çakışmaları genellikle bilgisayarınızın dahili sisteminde donmalar dahil kararsızlıklara neden olur. USB sürücüsü gibi bir aygıt sürücüsü de güncelliğini yitirmişse, başka bir sürücüyle çakışıyorsa veya düzgün çalışmıyorsa aygıtın donmasına neden olabilir.

Donanım Sorunları: Arızalı bir RAM çubuğu, sabit sürücü, video kartı veya başka bir donanım, bilgisayarınızın donmasına neden olabilir.

Bozuk İşletim Sistemi Dosyaları: Bozuk işletim sistemi dosyaları, bilgisayarınızın kilitlenmesi de dahil olmak üzere birçok soruna neden olabilir.

PC'deki adam

PC'sinde çalışan bir adam (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

DAHA FAZLASI: PC İÇİN EN İYİ VPN'ler

Donmuş bir PC nasıl düzeltilir

Çoğu zaman donmuş bir bilgisayar, basit çözümleri olan bir sorundur. Burada, bilgisayarınızın buzunu çözmenize ve yeniden sorunsuz çalışmasını sağlamanıza yardımcı olacak adım adım bir kılavuz bulunmaktadır.

Adım 1 — Bir dakika verin

Bazen bilgisayarlar donmuş gibi görünebilir ancak aslında görevleri yavaş yavaş işliyorlar. Önce kendi kendine çözülüp çözülmediğini görmek için bir veya iki dakika verin.

Adım 2 — Aşırı ısınmayı kontrol edin

Bilgisayarınızın havalandırma deliklerinin tıkalı olmadığından ve dahili soğutma fanlarınızın düzgün çalıştığından emin olun.

TEKNOLOJİNİZİ DÜZENLEYİN: VERİLERİNİZİ KORUMAK İÇİN BAHAR TEMİZLİĞİ İPUÇLARI

bilgisayar hayranları

Bilgisayar hayranları (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

DAHA FAZLASI: BİLGİSAYARINIZI HIZLANDIRMANIN HIZLI YOLLARI

Adım 3 — Bilgisayarınızdaki yanıt vermeyen programları kapatın

Basmak Ctrl+Alt+Delete ve Görev Yöneticisi'ni seçin. Görev yöneticisinden, çok fazla CPU gücü kullanan tüm programları ve işlemleri sonlandırabilirsiniz. Görev çubuğu ve Başlat menüsü de dahil olmak üzere Windows masaüstünüz donarsa, bu sorunları düzeltmek için bazen Windows Gezgini'ni yeniden başlatabilirsiniz.

Adım 4 – Bilgisayarınızı yeniden başlatın

Yukarıdaki adımlar işe yaramadıysa bilgisayarınızı yeniden başlatmayı deneyin.

Adım 5 – Güncellemeleri ve sürücüleri kontrol edin

İşletim sisteminizin ve tüm sürücülerinizin olduğundan emin olun. güncel. Güncel olmayan yazılımlar genellikle sistemin donmasına neden olabilir. Varsayılan olarak Windows, bilgisayarınızın programlarını tarayacak ve sistem kararlılığı için önerilen sürücüleri yükleyecektir. Otomatik güncellemeler için Windows Update'in açık olduğundan emin olun.

Adım 6 — Bir virüs taraması çalıştırın

Kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarların donmasına da neden olabilir. Bilgisayarınızın kötü amaçlı yazılım ve virüs içermediğinden emin olmak için antivirüs yazılımı kullanarak tam sistem taraması yapmanızı öneririz. Özel bilgilerinize erişebilecek kötü amaçlı yazılım yükleyen kötü amaçlı bağlantılara tıklamaktan kendinizi korumanın en iyi yolu, tüm cihazlarınızda antivirüs korumasının yüklü olmasıdır. Bu aynı zamanda sizi kimlik avı e-postaları veya fidye yazılımı dolandırıcılıkları konusunda da uyarabilir. Windows, Mac, Android ve iOS cihazlarınız için 2024'ün en iyi antivirüs korumasını kazananların seçimlerini öğrenin.

Adım 7 – Disk alanını boşaltın

Sabit sürücünüz doluysa bilgisayarınızı yavaşlatabilir ve donmasına neden olabilir. Bu durumda, bilgisayarınızın performansını şu şekilde optimize etmeyi denemek isteyeceksiniz: Bilgisayarınızdaki dosyaları temizleme.

mikroişlemciler

Mikroişlemcilerin görüntüleri (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

DAHA FAZLASI: SNOOPS'U BİLGİSAYARINIZDAN UZAK TUTMANIN EN İYİ YOLLARI

Adım 8 — Daha fazla RAM takın

Bilgisayarınız sık sık donuyorsa daha fazla RAM'e ihtiyacınız olabilir. Belleğini yükseltmeyi düşünün. Nerede olduğunuza bağlı olarak bilgisayarınızı BestBuy veya MicroCenter'a getirebilirsiniz ve bir teknisyen RAM'i kurabilir. Bilgisayarınızı hangi şirketin kurduğuna bağlı olarak, muhtemelen RAM yükseltmesi için de gönderebilirsiniz.

Adım 9 – Daha önceki bir duruma geri yükleme

Bilgisayarınızı önceki durumuna geri yüklemek için Windows Sistem Geri Yükleme özelliğini kullanın. Ancak sistem geri yüklemeyi kullanmanın bilgisayarınızdaki her şeyi seçtiğiniz tarihteki orijinal durumuna geri yükleyeceğini unutmayın. Emin ol İhtiyacınız olan her şeyi yedekleyin.

Yeni bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar almanın zamanı geldi mi?

Eski bir dizüstü bilgisayar veya masaüstü bilgisayarla çalışıyorsanız, piyasadaki yeni bilgisayarlara bakmanın zamanı gelmiş olabilir. Bizim listemiz en iyi masaüstü bilgisayarlar burada mevcutturve listemiz en iyi dizüstü bilgisayarlar burada mevcuttur.

Kurt'un önemli çıkarımları

Bilgisayarınızı güncel tutmak ve olası donanım sorunlarını düzenli olarak kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir. Donma ile ilgili herhangi bir sorun devam ediyorsa profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz. Olası kayıpları önlemek için verilerinizi düzenli olarak yedeklemeyi de unutmayın.

Bir “bilgisayarın donması” korku hikayesini ve bunun bilgisayar bakımı konusunda size öğrettiği dersleri paylaşabilir misiniz? adresine yazarak bize bildirin. Cyberguy.com/Contact

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Daha fazla teknik ipucum ve güvenlik uyarım için şu adrese giderek ücretsiz CyberGuy Rapor Bültenime abone olun: Cyberguy.com/Newsletter

Kurt'a bir soru sorun veya hangi hikayeleri ele almamızı istediğinizi bize bildirin

En çok sorulan CyberGuy sorularının yanıtları:

Telif hakkı 2024 CyberGuy.com'a aittir. Her hakkı saklıdır.

Kurt “CyberGuy” Knutsson, sabahları “FOX & Friends” programında Haberler ve FOX Business'a yaptığı katkılarla hayatı daha iyi hale getiren teknolojiye, donanıma ve cihazlara derin bir sevgi besleyen ödüllü bir teknoloji gazetecisidir. Teknik bir sorunuz mu var? Kurt'un ücretsiz CyberGuy Bültenini edinin, sesinizi, hikaye fikrinizi veya yorumunuzu CyberGuy.com'da paylaşın.