Saçını yolup bilgisayarındaki bir şeyi tamir etmeye çalışıyorsun. Google'da araştırın ve yararlı bir web sitesine veya adım adım kolay talimatlar içeren bir eğitime benzeyen bir şey bulun.
Phew, sonunda problemini çözüyorsun, ama bekle! Az önce bir yere girdin “kendini dolandırma” saldırısı. Siber yaratıklar, kirli işleri yapmak zorunda kalmamak için sizi teknolojinizden ödün vermeniz için kandırmak amacıyla bu akıllı stratejiyi kullanıyor.
BİYOMETRİK VERİLER: İSTENEN HERHANGİ BİR ŞİRKETE VERİLMESİ GÜVENLİ Mİ?
500 dolarlık Amazon hediye çeki veriyorum. Buraya girinsatın alma işlemine gerek yok!
Ne kadar kötü?
Kötü. Gerçekten kötü. “Kendini dolandırma” saldırıları yalnızca bu yılın üçüncü çeyreğinde %614 arttı. Bankacılık bilgilerini ve tarayıcı uzantılarını ele geçiren, en iyi veri hırsızlığı yapan kötü amaçlı yazılım türü Lumma Stealer, yükselişe geçti %1.154.
12 yaşında bir erkek çocuk dizüstü bilgisayar kullanırken yazı yazıyor. (Matt Cardy/Getty Images)
Bu dolandırıcılıklar neden bu kadar işe yarıyor? Bir şey bozulduğunda içgüdümüz acele edip onu olabildiğince çabuk onarmaktır. Şimdi buna adımları kendi başınıza gerçekleştirdiğiniz gerçeğini de ekleyin, böylece sanki sen kontrol altında. Bu hileleri bu kadar tehlikeli yapan da tam olarak budur.
Dolandırıcılar aynı zamanda güvenilir kaynakları profesyonel görünümlü web siteleri veya eğitimlerle taklit etme konusunda şaşırtıcı derecede iyidirler ve bu da güvenli bir yerde olduğunuza inanmanızı kolaylaştırır. Karışıma hayal kırıklığını ve sabırsızlığı da ekleyin; pek çok insanın bu yemi yutmasına şaşmamak gerek.
BENİMLE TEKNOLOJİ KONUŞUN: BU PRO İPUCU İLE İŞLERİNİZİ DAHA HIZLI YAPIN
İLGİLİ: Satın almadan önce sahte bir perakende web sitesini nasıl tespit edersiniz?
Seni nasıl kapıyorlar
Bilgisayar virüsü/kötü amaçlı yazılım saldırısını temsil eden kafatasının bulunduğu ekranda bilgisayar kodu. (iStock)
Kendinizi nasıl korursunuz?
Bu dolandırıcılar bilgilidir ancak onları zekanızla alt edebilirsiniz.
İndirmeden önce iki kez düşünün: Bir eğitim size antivirüs yazılımını kapatmanızı veya rastgele bir bağlantı indirmenizi söylerse, kefaletle serbest bırakın. Çevrimiçi yardım için gerekli adımları yayınlayan Google, Apple ve Microsoft gibi büyük isimlere ya da bilirsiniz, bana güvenin!
URL'leri ve kaynakları kontrol edin: Siber suçlular yasal siteleri taklit eder. Özellikle güncellemelere veya sorun giderme kılavuzlarına bakarken web adresini her zaman iki kez kontrol edin. URL hissediyorsa kapalıiçgüdülerinize güvenin ve kapatın.
YILDA BİR KEZ YAPMANIZ GEREKEN 3 GÜVENLİK VE VERİ KONTROLÜ
Neyi kopyalayıp yapıştırdığınıza dikkat edin: Bilinmeyen kaynaklardan gelen komutları asla bilgisayarınızın terminaline veya komut istemine kopyalamayın. Bu klasik bir kötü amaçlı yazılım dağıtım taktiğidir.
Doğru şekilde güncelleyin: Yazılımınızı güncellemek için rastgele açılır pencerelere tıklamayın. Her zaman cihaz ayarlarınıza veya uygulama mağazasına göz atın.
İLGİLİ: Bilgisayar korsanlarının sahte bağlantılara tıklamanızı sağlayacak sinsi bir numarası var – Uygulama halinde görün
Diyelim ki en kötüsü oldu.
Bir kişinin dizüstü bilgisayarında Google'ı kullandığı görülüyor. (Serene Lee/SOPA Images/LightRocket, Getty Images aracılığıyla)
Dikkatli olmana rağmen buna kandın. Panik yapmayın, hasarı sınırlandırmak için hızlı hareket edin:
Programınızda teknolojiyi daha akıllıca kullanın
Ödüllü sunucu Kim Komando, teknolojide gezinmek için gizli silahınızdır.
Telif Hakkı 2025, WestStar Multimedya Eğlence. Her hakkı saklıdır.
Phew, sonunda problemini çözüyorsun, ama bekle! Az önce bir yere girdin “kendini dolandırma” saldırısı. Siber yaratıklar, kirli işleri yapmak zorunda kalmamak için sizi teknolojinizden ödün vermeniz için kandırmak amacıyla bu akıllı stratejiyi kullanıyor.
BİYOMETRİK VERİLER: İSTENEN HERHANGİ BİR ŞİRKETE VERİLMESİ GÜVENLİ Mİ?
500 dolarlık Amazon hediye çeki veriyorum. Buraya girinsatın alma işlemine gerek yok!
Ne kadar kötü?
Kötü. Gerçekten kötü. “Kendini dolandırma” saldırıları yalnızca bu yılın üçüncü çeyreğinde %614 arttı. Bankacılık bilgilerini ve tarayıcı uzantılarını ele geçiren, en iyi veri hırsızlığı yapan kötü amaçlı yazılım türü Lumma Stealer, yükselişe geçti %1.154.
12 yaşında bir erkek çocuk dizüstü bilgisayar kullanırken yazı yazıyor. (Matt Cardy/Getty Images)
Bu dolandırıcılıklar neden bu kadar işe yarıyor? Bir şey bozulduğunda içgüdümüz acele edip onu olabildiğince çabuk onarmaktır. Şimdi buna adımları kendi başınıza gerçekleştirdiğiniz gerçeğini de ekleyin, böylece sanki sen kontrol altında. Bu hileleri bu kadar tehlikeli yapan da tam olarak budur.
Dolandırıcılar aynı zamanda güvenilir kaynakları profesyonel görünümlü web siteleri veya eğitimlerle taklit etme konusunda şaşırtıcı derecede iyidirler ve bu da güvenli bir yerde olduğunuza inanmanızı kolaylaştırır. Karışıma hayal kırıklığını ve sabırsızlığı da ekleyin; pek çok insanın bu yemi yutmasına şaşmamak gerek.
BENİMLE TEKNOLOJİ KONUŞUN: BU PRO İPUCU İLE İŞLERİNİZİ DAHA HIZLI YAPIN
İLGİLİ: Satın almadan önce sahte bir perakende web sitesini nasıl tespit edersiniz?
Seni nasıl kapıyorlar
- Sahte CAPTCHA: Doğrularsınız (“Ben robot değilim”), ardından talimatlar için bir README dosyası indirmeniz istenir. Bu talimatlar kötü amaçlı yazılım yükler.
- YouTube'daki eğitimler: Teknik sorununuzu çözmeyi vaat eden bir YouTube videosunun açıklamasındaki indirme bağlantısını tıklarsınız. Tahmin ettin! Kılık değiştirmiş bir kötü amaçlı yazılım.
- ClickFix dolandırıcılıkları: Adım adım kılavuzu izleyerek komutları kopyalayıp bilgisayarınıza yapıştırırsınız. Hata… Ona yeni hacker efendilerine itaat etmesini emrettiniz.
- Sahte güncellemeler: Hızlı! Bir açılır pencere, hemen bir güvenlik güncellemesi yüklemeniz gerektiğini söylüyor! Uygulamanız, işletim sisteminiz veya tarayıcınızmış gibi davranan kötü amaçlı yazılımdır.
Bilgisayar virüsü/kötü amaçlı yazılım saldırısını temsil eden kafatasının bulunduğu ekranda bilgisayar kodu. (iStock)
Kendinizi nasıl korursunuz?
Bu dolandırıcılar bilgilidir ancak onları zekanızla alt edebilirsiniz.
İndirmeden önce iki kez düşünün: Bir eğitim size antivirüs yazılımını kapatmanızı veya rastgele bir bağlantı indirmenizi söylerse, kefaletle serbest bırakın. Çevrimiçi yardım için gerekli adımları yayınlayan Google, Apple ve Microsoft gibi büyük isimlere ya da bilirsiniz, bana güvenin!
URL'leri ve kaynakları kontrol edin: Siber suçlular yasal siteleri taklit eder. Özellikle güncellemelere veya sorun giderme kılavuzlarına bakarken web adresini her zaman iki kez kontrol edin. URL hissediyorsa kapalıiçgüdülerinize güvenin ve kapatın.
YILDA BİR KEZ YAPMANIZ GEREKEN 3 GÜVENLİK VE VERİ KONTROLÜ
Neyi kopyalayıp yapıştırdığınıza dikkat edin: Bilinmeyen kaynaklardan gelen komutları asla bilgisayarınızın terminaline veya komut istemine kopyalamayın. Bu klasik bir kötü amaçlı yazılım dağıtım taktiğidir.
Doğru şekilde güncelleyin: Yazılımınızı güncellemek için rastgele açılır pencerelere tıklamayın. Her zaman cihaz ayarlarınıza veya uygulama mağazasına göz atın.
İLGİLİ: Bilgisayar korsanlarının sahte bağlantılara tıklamanızı sağlayacak sinsi bir numarası var – Uygulama halinde görün
Diyelim ki en kötüsü oldu.
Bir kişinin dizüstü bilgisayarında Google'ı kullandığı görülüyor. (Serene Lee/SOPA Images/LightRocket, Getty Images aracılığıyla)
Dikkatli olmana rağmen buna kandın. Panik yapmayın, hasarı sınırlandırmak için hızlı hareket edin:
- Bir virüs taraması çalıştırın: Cihazınızda yüklü olan kötü amaçlı yazılımları tespit etmek ve kaldırmak için güvendiğiniz antivirüs yazılımını kullanın. Ücretsiz şeyler artık yeterince iyi değil.
- Şifrelerinizi değiştirin: Güvenliğinin ihlal edildiğinden şüphelendiğiniz tüm hesapların şifrelerini güncelleyin. E-posta ve finansal hesaplar ilk önceliğiniz olmalıdır. Ve şifreyi yeniden kullanmak yok! Her biri benzersiz olmalıdır. Evet, bunun bir acı olduğunu biliyorum.
- Banka hesaplarınızı izleyin: Yetkisiz ödemeler veya işlemlere karşı hesaplarınızı takip edin. Şüpheli bir durum gördüğünüzde hemen bankanıza haber verin. Bankacılık uygulamamdaki uyarıları açtım, böylece olağandışı bir şey olduğunda her seferinde bir uyarı alıyorum.
- Olağandışı etkinlik olup olmadığını kontrol edin: Çevrimiçi hesaplarınızda da garip oturum açma bilgileri veya değişiklikler olup olmadığına bakın. Birçok site ve hizmetin ayarlarında, hesaplarınıza hangi cihazların giriş yaptığını ve bunların nereden geldiğini görebileceğiniz bir bölüm bulunur.
- Gerekirse sisteminizi yeniden yükleyin: Cihazınızı sıfırlamanız veya işletim sisteminizi yeniden yüklemeniz gerekebilir. Fabrika ayarlarına sıfırlamayı tamamlamak için buradaki adımlar. Lütfen öncelikle verilerinizi yedekleyin.
Programınızda teknolojiyi daha akıllıca kullanın
Ödüllü sunucu Kim Komando, teknolojide gezinmek için gizli silahınızdır.
Telif Hakkı 2025, WestStar Multimedya Eğlence. Her hakkı saklıdır.