AI’nın tarihi nedir?

Şaibe

Member
Tüm dünyada hızlı bir şekilde bireylerin günlük yaşamlarına giren yapay zekanın hızla ortaya çıkmasıyla birlikte, yeni teknoloji hakkında çok fazla soru ortalıkta dolaşıyor.

Yapay zeka uzun süredir var, ancak insan zekasını taklit etme kapasitesi ve yerine getirebildiği görevler, bu teknolojinin geleceğinin neler getireceği konusunda birçok kişiyi endişelendiriyor.

İşte yapay zekayı çevreleyen bazı büyük soruların yanıtları.

ARAŞTIRMACILAR, YAPAY ZEKÂNIN ‘NÜKLEER DÜZEYDE BİR FAKATA’ YOL AÇABİLECEĞİNİ ÖNGÖRÜYOR



Özellikle ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotlarının ortaya çıkmasıyla birlikte yapay zeka hakkında pek çok soru var. (iStock)

  1. Yapay zekayı kim icat etti?
  2. Önde gelen yapay zeka şirketleri hangileri?
  3. Yapay zeka nasıl çalışır?
1. Yapay zekayı kim icat etti?


Yapay zekanın kurucu babaları olarak kabul edilen önemli isimler vardır. Böyle bir kişi, 1954’teki ölümünden önce alana büyük katkılarda bulunan İngiliz mantıkçı, bilgisayar bilimcisi ve matematikçi Alan Turing’dir. , Entscheidungsproblem Uygulaması ile”, modern bilgisayarların işlevinin yolunu açan kavramlar.

HistoryofInformation.com’a göre Warren McCulloch ve Walter Pitts, Turing’in bir sinir ağını tanımlayarak başlattığı yapay zeka modeli üzerine inşa edilen “A Logical Calculus of the Ideas Immanent in Nervous Activity”yi yazdı. Bir sinir ağı, bilgisayarların bilgiyi insan beyni aktivitesini simüle edecek şekilde işlemesini sağlar. ComputerHistory.org’a göre John McCarthy, terimi 1955’te icat etmekle tanınır. Ayrıca yapay zeka çalışmaları için tercih edilen programlama dili haline gelen Lisp’in mucidiydi.

2. Yapay zeka şirketleri nelerdir?


AI oyununda çok sayıda oyuncu var. Birçok şirket, iş yaparken ve dünya çapında rekabet ederken yapay zekayı yaygın olarak kullanıyor.

YAPAY ZEKA TEHLİKELİ BİR MİT HALİNDE


OpenAI ve ChatGPT logolarını gösteren ekranlar


ChatGPT, OpenAI şirketi tarafından oluşturulan bir AI sohbet robotudur. ((Fotoğraf LIONEL BONAVENTURE/AFP aracılığıyla Getty Images))


Son dönemde ses getiren en büyük yapay zeka şirketlerinden biri de Microsoft ile ortaklığı bulunan OpenAI. OpenAI’ye aşina değilseniz, muhtemelen ürünü ChatGPT’ye aşinasınızdır.

ChatGPT, tarihin en çok konuşulan AI sistemlerinden biri haline geldi. OpenAI web sitesine göre “bir talimat istemini takip etmek ve ayrıntılı bir yanıt vermek için eğitilmiştir”. ChatGPT’yi çalıştırırken, bir kullanıcı sisteme istediğini yazabilir ve karşılığında yapay zeka tarafından oluşturulan bir yanıt alır.

ChatGPT, kamuoyunda ve hatta Elon Musk gibi bazı yapay zeka liderlerinde yapay zeka düzenlemesi için etik yönergelerle ilgili endişelere yol açtı.

OpenAI’nin ChatGPT’si son zamanlarda yapay zeka tartışmalarına hakim oldu, ancak diğer birçok şirket devrim niteliğindeki teknolojiyi araştırıyor, geliştiriyor ve ona yatırım yapıyor.


Bir telefon ekranında Google'ın sohbet robotu Bard


Google’ın Bard adında kendi sohbet robotu vardır. (iStock)


YAPAY ZEKA İNSANLIĞIN MUHTEMELEN YOK OLMASINA İLİŞKİN YAPAY ZEKA ‘BABA’: ‘BU ANLAŞILMAZ DEĞİL’

Google kısa süre önce Bard adlı kendi chatbot AI sistemini başlattı. Adobe ayrıca, “yapay zeka ve makine öğreniminin gücünü deneyimlere taşımak” için faturalandırılan Sensei ve üretken yapay zeka teknolojisini kullanan Firefly dahil olmak üzere yapay zeka ürünleri sunar.

Amazon ayrıca AI kullanır. Amazon’u daha önce kullandıysanız, sizin için önerilen ürünleri görmeye alışkınız. Bu, önceki arama ve satın alma geçmişinize dayanarak ne tür ürünleri satın almakla ilgilenebileceğinizi belirleyerek şirketin yapay zekayı kullanma yollarından biridir. Amazon ayrıca AI asistanı Alexa’yı tüm Echo cihazlarına bağladı. Alexa’ya istediğiniz soruyu sorabilirsiniz, sistem size cevap verecektir.

Apple, Alexa’ya benzer şekilde çalışan AI yazılımı Siri’yi sunar. AI, Apple Haritalar’da ve yüz tanımlama yetenekleriyle de kullanılır.

Baidu, Google’a rakip olan Çinli bir şirkettir. Platform, son derece otantik olarak kabul edilen ve derin sahte endişelere yol açan ses klonlama teknolojisi geliştirdi. 2018’de araştırma kolu, bir insan sesini 3 saniyede klonlama yeteneğini iddia etti.

AI KONTROLDEN ÇIKARSA, BOTLAR ÇİN VEYA ABD’DEN GELEN DEĞERLERİ YANSITACAK MI?


Tesla logosu


Tesla araçları, şirketin kurucusu Elon Musk yapay zekanın düzenlenmesi hakkında konuşmasına rağmen, pratikte yapay zekanın bir örneğidir. (Jeremy Moeller/Getty Images)


IBM, strateji oyunlarında insanlara karşı rekabet edebilen ve hatta tartışmalara katılabilen bir bilgisayar sistemi sunan bir başka yapay zeka öncüsüdür. Çinli e-ticaret devi JD.com da yapay zekaya büyük yatırımlar yaptı. Forbes’a göre şirket kurucusu Richard Liu, gelecekte %100 otomatikleşmek için iddialı bir yola girdi.

Güçlü yapay zeka köklerine sahip yaygın olarak bilinen bir diğer şirket, Musk tarafından kurulan ve araçlarında otomatik sürüş gibi çeşitli görevlerin yerine getirilmesine yardımcı olmak için AI kullanan elektrikli araç şirketi Tesla’dır.

3. Yapay zeka nasıl çalışır?


Yapay zekanın nasıl çalıştığına dair bir analiz, aşırı karmaşıklığı nedeniyle zordur.

Temel olarak yapay zeka, SAS.com’a göre “büyük miktarda veriyi hızlı, etkileşimli işleme ve akıllı algoritmalarla birleştirerek yazılımın verilerdeki kalıplardan veya özelliklerden otomatik olarak öğrenmesine izin vererek” çalışır.


Amazon Echo cihazında bir düğmeye basan parmak


Echo gibi şirketin birçok cihazında bulunan Amazon’un Alexa’sı, oyundaki yapay zekanın bir örneğidir. (iStock)


AI UZMANI ÇOK FAZLA “ALTMACILIK” ÜZERİNE UYARI: İNSANLAR HALA HÜKÜMDE OLACAK, YENİ TEKNOLOJİNİN “EVCİLİK” OLMAYACAK

Başka bir deyişle, farklı türde yapay zeka yazılımları, bir anlamda, insan öğrenmesini yansıtacak şekilde öğrenmelerine, uyum sağlamalarına ve gelişmelerine olanak tanıyarak ihtiyaç duydukları bilgileri inceleyebilir ve özümseyebilir.

Yapay zeka, teknolojinin birçok farklı alanını kapsayan şemsiye bir terimdir.

Govtech.com’a göre dört ana yapay zeka türü vardır: reaktif makineler, sınırlı hafıza, zihin teorisi ve öz farkındalık.

HABERLER SUNULDU


Robot gibi bir hayat


Yapay zekanın dört ana türü vardır: tepkisel makineler, sınırlı bellek, zihin kuramı ve öz-farkındalık. (iStock)


Reaktif makineler, diğerlerine kıyasla en temel yapay zeka türünü ifade eder; bu tür yapay zeka, kendi anılarını oluşturamaz veya deneyimlerden öğrenemez.

Sınırlı hafızalı yapay zeka, reaktif makinelerin aksine geçmişe bakabiliyor. Sınırlı hafızalı yapay makinenin yaygın bir örneği, sürücüsüz bir arabadır.

Zihin teorisi AI, bugün hala araştırılmakta olan, ancak gelecekteki AI teknolojisinin temelini oluşturması muhtemel olan çok karmaşık makineleri içerir. Bu makineler insanları anlayabilecek, dünya ve içindeki insanlar hakkında karmaşık fikirler geliştirip yaratabilecek, kendi orijinal düşüncelerini üretebilecek.

Son olarak, AI teknolojisindeki son sınır, öz farkındalığa sahip makinelerin etrafında dönüyor. Önde gelen uzmanlar, sohbet robotları gibi teknolojilerin hâlâ öz-farkındalıktan yoksun olduğu konusunda hemfikir olsa da, insanları taklit etme becerileri, bazılarının öz-farkındalık ve duyarlılık kavramlarını yeniden tanımlamamız gerekebileceğini önermesine yol açtı.



Ashlyn Messier, Haberler Digital için bir yazardır.