AI nedir? | Fox Haber

Şaibe

Member
AI nedir?


AI veya yapay zeka, insan zekasını anlamak ve depolamak, görevlerin tamamlanması da dahil olmak üzere insan yeteneklerini taklit etmek, insan dilini işlemek ve konuşma tanıma gerçekleştirmek için tasarlanmış bir bilgisayar bilimi dalıdır. AI, günümüz teknolojisindeki lider yeniliktir ve birincil hedefi sıkıcı görevleri ortadan kaldırmak ve son derece ayrıntılı ve hiper odaklı bilgi ve verilere anında erişmeye yardımcı olmaktır.

AI, büyük veri kümelerini tüketme ve işleme ve gelecekteki görevlerin tamamlanması için tahminler yapmak üzere modeller geliştirme yeteneğine sahiptir.

Dünya çapında yapay zekaya olan ilgi artarken bilim, işler, şirketler, tüm endüstriler ve potansiyel olarak insan varlığı için varoluşsal bir kriz oluşturuyor. Mart ayında Goldman Sachs bir rapor yayınladı ve AI araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT ve AI’nın istihdama yönelik tehdidi konusunda halkı uyardı. Rapor, tekrarlayan sorumluluklara ve bir miktar el emeğine sahip işlerin otomasyon açısından risk altında olduğunu ortaya koydu. Rapor, 300 milyon işin yapay zekadan etkilenebileceği sonucuna varıyor.

YAPAY ZEKA SSS



Midjourney, kullanıcılar tarafından verilen metin komutlarına dayalı olarak gerçekçi görüntüler oluşturan bir AI görüntü programıdır. Şirket ayrıca bu hafta, kullanıcıların görüntüleri kelimelere dönüştürmesine olanak tanıyan bir “açıklama” özelliği de yayınladı. (Getty Images aracılığıyla Thomas Trutschel/Photothek)

Basit kelimelerle AI nedir?


Basit bir ifadeyle, yapay zeka, insanların hâlihazırda gerçekleştirdiği veya tamamlamak için insan zekasına ihtiyaç duyduğu görevleri tamamlayabilen bilgisayar bilimidir.

AI, insan görevlerini öğrenmek ve yeniden oluşturmak için teknolojiyi kullanır. Şu anda, bazı durumlarda yapay zeka, insan görevlerini bizden daha iyi gerçekleştirme yeteneğine sahip ve bu da iş gücü için bir tehdit oluşturuyor.

AI daha yeni popüler hale gelmiş veya toplumla alakalı gibi görünse de, yıllardır birçok şekilde kullanılmaktadır.

  1. reaktif makineler
  2. Sınırlı Bellek
  3. Akıl teorisi
  4. Öz farkındalık
1. Reaktif Makineler


Reaktif makineler göreve özeldir ve yapay zekanın temel bir biçimidir. Kendilerine sağlanan girdiye tepki verirler ve aynı çıktıyı sunarlar. Yapay zeka, reaktif makineler biçiminde yeni kavramlar öğrenmez. Bu makineler, veri kümelerini uygular ve mevcut girdilere dayalı önerilerle yanıt verir.

Reaktif makinelere bir örnek, Netflix’teki öneriler bölümüdür. TV şovları ve filmler, akış hizmeti tarafından bir kullanıcıya arama ve izleme geçmişine göre önerilir.

Yapay Zekanın Neden Ortada Olmadığına İlişkin Rahatsız Edici Beş Örnek

2. Sınırlı Bellek


Sınırlı bellek, daha önce yakalanmış ve öğrenilmiş verileri depolayarak anlar ve bulgularına dayalı olarak gelecek için bilgi oluşturur. Sınırlı belleğe bir örnek, sürücüsüz arabalardır.

Sürücüsüz otomobiller, çevrelerini algılamak ve sürüş kararları vermek için sinyaller ve sensörler kullanır. Arabalar, daha dikkatli sürmek ve kazaları veya trafik hatalarını önlemek için yayaların, trafik sinyallerinin ve düşük ışık koşullarının olduğu yerleri hesaplıyor.

3. Zihin Kuramı


Zihin teorisi, insanların günlük davranışlarını ve kararlarını etkileyen düşünceleri, duyguları, duyguları, arzuları vb. olduğu anlamına gelir. Yapay zekanın ilk uyarlamaları zihin kuramıyla mücadele ederken, o zamandan beri şaşırtıcı gelişmeler kaydetti. Yapay zekanın zihin kuramı elde etmesi için herkesin duyguları olduğunu anlaması ve insanlar gibi davranışlarını değiştirme becerisini geliştirmesi gerekiyor.

İnsanlar için bir zihin teorisi örneği, solmuş bir bitki görmek ve onun hayatta kalabilmesi için sulanması gerektiğini anlamaktır. Yapay zekanın zihin kuramına sahip olabilmesi için aynı şeyi yapması gerekecek.

AI, özellikle ChatGPT, Şubat 2023 itibarıyla 9 yaşındaki yetenekle orantılı bir zihin teorisi testinden geçmiştir.

4. Kişisel Farkındalık


Son olarak, AI kendini tanıdığında, gelişim aşamaları tamamlanmış olacaktır. Makineler insan düzeyinde bilince, duygulara, empatiye vb. ulaşmış olacağından ve buna göre üzüntü duyabileceğinden, yapay zeka için kişisel farkındalık, tüm yapay zeka türleri arasında en zorlu olanıdır.

Makine, kendinin farkında olmayı öğrendiğinde, kendi kimliğini oluşturma yeteneğine sahip olacaktır.

Bu öz-farkındalık aşaması şu anda mümkün değil. Öz-farkındalığın bir olasılık haline gelmesi için, bilim adamlarının bilinci bir makinede kopyalamanın bir yolunu bulmaları gerekecek.

AI’NIN TEHLİKELERİ NELERDİR? İNSANLARIN YAPAY ZEKADAN NEDEN KORKTUĞUNU ÖĞRENİN


robot elle yazarak


ChatGPT, işgücündeki çeşitli roller için bir tehdit oluşturabilir ve doğası gereği tekrar eden bazı işleri potansiyel olarak devralabilir.

AI bugün nasıl kullanılıyor?


Chicago’da bir koçluk şirketi olan Challenger, Gray & Christmas, Nisan ayı raporunda ChatGPT’nin gelecekte 4,8 milyon işin yerini alabileceğini buldu. Özellikle ChatGPT, metin yazarları, müşteri hizmetleri temsilcileri, kasiyerler, veri memurları, sürücüler ve daha fazlası dahil olmak üzere tekrar eden ve öngörülebilir iş rollerinin yerini alacaktır.

Bir Tidio anketine göre, yüksek lisans derecesine sahip kişiler işlerini yapay zekaya kaptırmaktan en çok korkanlar ve bunların yaklaşık %69’u bundan korktuklarını vurguladı. İnsanlar AI tarafından giderek daha fazla alarma geçirilirken, onu zaten günlük hayatımızda insanların fark etmeyeceği şekillerde kullanıyoruz.

AI’dan zaten yararlandığımız en popüler ve tipik yollardan bazıları burada.

  1. Yüz tanıma
  2. Sosyal medya
  3. Arama motorları
  4. sesli asistanlar
  5. Akıllı cihazlar
  6. Öneriler içeren yazılım
1. Yüz tanıma


Yüz tanıma, çoğunlukla kolluk kuvvetleri tarafından suçluları tespit etmek ve potansiyel tehditleri değerlendirmek için kullanılıyor. Bireyler, akıllı cihazlara erişmek için ve Facebook fotoğraf etiketi önerileri gibi sosyal medya aracılığıyla günlük olarak kullanıyor.

2. Sosyal medya


Topluluk yönergelerinin, yüz tanımanın ve dil yorumlamaya yönelik çeviri araçlarının ihlallerini belirlemek, sosyal medyanın yapay zeka ile birlikte çalıştığı yöntemlerden yalnızca birkaçıdır.

3. Sesli asistanlar


Google Home, Amazon Alexa ve Apple Siri, AI kullanan sesli asistanlara örnektir. Sesli asistanlar, doğal dil işlemeyi kullanır ve tercihleri korumak ve tüketicilere sonuçlar sunmak için kullanıcılar arasındaki kalıpları ve davranışları keşfetme yeteneğine sahiptir. Bunları ne kadar çok kullanırsanız, sesli asistan o kadar çok şey öğrenir.

TELEFONUNUZDA AI SES KLONLAMA İÇİN HAZIR MISINIZ?


yapay zeka sanatı


AI sesli yardımcılarına örnek olarak Siri, Alexa ve Google Home dahildir.

4. Akıllı cihazlar


Akıllı ev cihazları, evinizin korunması ve güvenliği dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Ring kapı zilleri ve Nest güvenlik sistemleri gibi teknolojiler, hareketi algılamak ve ev sahiplerini uyarmak için yapay zekayı kullanır.

Siri ve Alexa gibi sesli asistanlar da akıllı cihazlara örnektir.

5. Arama motorları


Google, Bing ve Baidu gibi arama motorları, kullanıcılar için arama sonuçlarını iyileştirmek için yapay zekayı kullanır. İlk arama terimlerine göre önerilen içerik, kullanıcılara her arama yaptıklarında sağlanır. Arama motorları, örnek sonuçlar sağlamak amacıyla arama amacını tanımak için yapay zekanın bir dalı olan doğal dil işlemeyi kullanır.

Örneğin, pembe şarap gülü için “gül” sonuçlarını ararsanız, çiçek gül, Şarkıcı Gül veya fiil gül görünebilir. Aramanıza bağlam sağladığınızda, yapay zeka sonuçları özümser ve önerir.

“Marylin Monrow”u sorgulamak için Google kullanıyorsanız, arama motoru devi “Marilyn Monroe” için doğru arama terimini ve sonuçları önerir. Arama motorları, kullanıcıları en iyi şekilde memnun etmek için yazım, bağlam, dil ve daha fazlasını kavramak için yapay zekayı kullanıyor.

AI aynı zamanda arama sonuçlarının hızlı bir şekilde uyarlanmasının arkasındaki güçtür. Her yıl trilyonlarca arama yapılıyor ve insanlar sonuçları tarama yeteneğine sahip değil ama yapay zekanın var.

6. Öneriler içeren yazılım


Uzun bir iş gününden sonra kanepede dinlenmek ve Netflix’i izlemek için eve geldiğinizde, izleyeceğiniz bir sonraki diziyi veya filmi seçmenize yardımcı olması için yapay zekadan yararlanıyorsunuz. Instagram veya Facebook’ta oturum açtığınızda ve önerilen yeni takipçiler veya arkadaşlar listesi göründüğünde, yapay zekanın gücünü deneyimliyorsunuz. Size en yakın benzin istasyonunu bulmak için Google Haritalar uygulamanızı açıp arama çubuğuna “gaz” yazdığınızda, hayatınızı kolaylaştırmak için AI kullanıyorsunuz.

dar AI nedir? (ANI)


Yapay dar zeka – veya ANI – “Zayıf” AI olarak da bilinir. YZ sistemleri, tekil veya sınırlı görevleri yerine getirme yeteneğine sahiptir ve çok çeşitli görevleri yerine getiren güçlü yapay zekanın tam tersidir.

ANI örneği, Apple’ın Siri’sini, Netflix önerilerini ve gün veya hafta için hava durumunu kontrol edebileceğiniz hava durumu uygulamasını içerir. Siri, aramaları veya metin mesajlarını duyurmak, müzik çalmak, akıllı cihaz uygulamalarını kısayol yapmak ve daha fazlası gibi çok sayıda görevde yardımcı olma yeteneğine sahip olsa da, acil yeteneklerinin dışındaki görevlerle mücadele ediyor.

DeepAI.org’a göre YZ sistemleri kendinin farkında değildir ve gerçek zekaya sahip değildir.

ANI, görevleri tamamlamak için belirli bilgilere sahip veri kümelerini kullanır ve kendisine sağlanan verilerin ötesine geçemez. Siri gibi sistemler yetenekli ve sofistike olsa da bilinçli, sezgili veya kendinin farkında olamazlar.

Haberler Digital Opinion makalesinde Yapay Genel Zeka uzmanı Ben Goertzel, “LLM’ler önceki dar yapay zekalara göre daha geniş bir yetenek yelpazesine sahiptir, ancak bu genişlik sınırlıdır” dedi. “Deneyim tabanlarının ötesinde akıllıca akıl yürütemezler. Yalnızca, eğitim temelleri gerçekten çok büyük olduğu ve insan çabasının neredeyse her yönünü kapsadığı için geniş ölçüde yetenekli görünürler.”

Genel AI nedir? (AGİ)


Medium.com’a göre yapay genel zeka – veya AGI – bir insanın yapabileceği herhangi bir entelektüel görevi yerine getirebilen yapay zekadır. AGI yetenekleri, bilinçten kişisel farkındalığa kadar değişir. AGI ile hayatın uyarlamalarını “Her” ve “Wall-E” gibi filmlerde gördük.

Pixar animasyon filmi “Wall-E”de, üzgün, yalnız robot bir başkası olan Eve ile tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. Bu filmde karakterler duyarlıyken AGI sistemleridir. 2013 yapımı “Her” filminde “Wall-E”ye ek olarak Joaquin Phoenix rol alıyor. “O” aynı zamanda ilk sahibini geride bıraktığı ve kendi başına kaldığı için bir AGI sistemidir.

AGI sistemleri öğrenir, yürütür, akıl yürütür ve daha fazlasını yapar ancak bilinci deneyimlemez.

HABERLER SUNULDU

Süper yapay zeka nedir? (ASI)


Yapay süper zeka – veya ASI – çoğu insanın korktuğu yapay zeka türüdür. Yaratıcılık, kişisel farkındalık, problem çözme ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli şekillerde insan zekasını aşma yeteneğine sahip olacak. ASI, yaratılırsa, duyarlı olma yeteneğine sahip olacaktır. İnsanlar yapay zekanın duyarlı hale gelmesinden endişe ederken, teknoloji bu tür yeteneklerden yıllarca uzakta.

2018’de Austin, Teksas’taki South by Southwest teknoloji konferansında – SXSW – Elon Musk, yapay zeka ve ASI’nin geliştirilmesine ilişkin düzenlemelerle ilgili endişelerini dile getirdi.



Gabriele Regalbuto, Haberler Digital’de bir SEO editörüdür. Gabriele, West Virginia Üniversitesi’nden Gazetecilik ve İletişim derecesine sahiptir. Gazeteler, dergiler ve dijital platformlar için içerik üretmek için çalıştı. Fox’ta Kraliçe II. Elizabeth’in ölümü, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş ve 2022 ara seçimleri gibi son dakika haberlerinin yayınlanmasına yardımcı oldu.