ABD'li general neden sosyal medyada uyarı etiketi istiyor?

Şaibe

Member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Maksimum makale sayınıza ulaştınız. Okumaya devam etmek için giriş yapın veya ÜCRETSİZ bir hesap oluşturun.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.

Geçerli bir e.

Sorun yaşıyorsanız? Buraya tıklayın.

Kabul edelim, sosyal medya karmakarışık bir çanta haline geldi. Elbette, hepimizi hiç hayal etmediğimiz şekillerde birbirine bağlayacağının sözünü verdi, ama gerçekçi olalım: Olumsuz yanları, olumlu yanlarını gölgelemeye başlıyor.

Doğum yılınızın bu dijital oyun alanına bakış açınızı tamamen şekillendirmesi çok komik. Bazılarımız “Önemli değil” diye düşünerek sorunları umursamayabilir, bazılarımız ise sosyal medya sirkinden kaçmak için aşırılıklara giderek akıllı telefonlarını eski tip çevirmeli telefonlara tercih edebilir. Sanki hepimiz kendi sosyal medyada hayatta kalma stratejilerimizi bulmaya çalışıyoruz.

Ve sonra ebeveynler var. Ah oğlum, özellikle de gençleri varsa, gezmeye varlar mı? Çocuklarını bu vahşi dijital dünyada güvende tutmayı umarak, “TikTok” diyebileceğinizden daha hızlı kurallar oluşturmakla meşguller. Ama işin ilginç yanı şu: Sanki hiç bitmeyen bir yarışta koşuyorlarmış gibi geliyor. Tam işleri hallettiklerini düşündüklerinde, bum, başka bir uygulama veya platform ortaya çıkıyor ve işe geri dönüyorlar. Bu jöleyi duvara çivilemeye benziyor; sinir bozucu, dağınık ve görünüşte imkansız.

Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu sosyal medya çağına hoş geldiniz arkadaşlar.

GÜVENLİK UYARILARI, UZMAN İPUÇLARI ALIN – KURT'UN HABER BÜLTENİNE KAYDOLUN – CYBERGUY RAPORU BURADAN



Anne ve kızı sosyal medyaya bakıyor (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Sosyal medyanın tehlikeleri


Sosyal medya platformları günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi ancak akıl sağlığı, üretkenlik ve hatta politika üzerindeki etkileri yıllar geçtikçe giderek daha da kötüleşti. Her ne kadar bu konu hakkında farkındalık yaratılmış olsa da, bu da insanların bu konuda nasıl sınırlar oluşturulacağını öğrenmelerine yardımcı olmuş olsa da, sosyal medyanın bundan sonra ne yapacağı konusunda hala bir adım önde değiliz.

İşte sosyal medyanın tehlikelerinden bazıları:

1) Dolandırıcılara maruz kalma: Çocuklar ve ergenler çevrimiçi dolandırıcılıklara ve dolandırıcılık planlarına karşı savunmasızdır.

2) Aşırı ekran süresi: Sosyal medyanın uzun süreli kullanımı, göz yorgunluğu, kötü duruş ve uyku düzeninin bozulması gibi fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir.

3) Dopamin kaynaklı bildirimler: Sık bildirimler bağımlılık yaratan davranış kalıpları oluşturabilir, bu da kaygının artmasına ve odaklanma yeteneğinin azalmasına yol açabilir.

4) Olumsuz beden imajı: Sosyal medya sıklıkla gerçekçi olmayan vücut standartlarını teşvik ederek vücut memnuniyetsizliğine ve yeme bozukluklarına katkıda bulunur.

5) Siber Zorbalık: Birçok genç kullanıcı çevrimiçi ortamda taciz ve zorbalığa maruz kalıyor ve bu da ciddi psikolojik sıkıntılara yol açabiliyor.

6) Yanlış haberlere maruz kalmak: Yanlış bilgilerin ve sahte haberlerin sosyal medyada yayılması genç beyinleri etkileyebilir ve kaygı ve kafa karışıklığına katkıda bulunabilir.

ÖZEL VERİLERİNİZİ İNTERNETTEN NASIL KALDIRIRSINIZ

ABD'li cerrahın uygulamaya koymak istediği şey


Bu, sosyal medyayla ilgili konuların hükümete ulaştığı ilk sefer değil. Son olarak ABD Genel Cerrahı Vivek Murthy, Kongre'ye, sosyal medya uygulamalarının gençlere verebileceği potansiyel zararları vurgulamak için bu uygulamalara bir uyarı etiketi koyması çağrısında bulundu.

Murthy'nin bu uyarı etiketi için yaptığı baskı, Facebook, Instagram, TikTok ve Snapchat gibi sosyal medya devlerini çocuklar üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle eleştiren gençlik savunucuları ve yasa koyucuların uzun süredir devam eden endişeleriyle örtüşüyor. Bu etkiler arasında kaygı, depresyon, siber zorbalık, yırtıcı hayvanlara karşı savunmasızlık ve en kötü durumlarda intihar gibi zihinsel sağlık sorunlarına katkıda bulunulması yer alıyor.

Aslında NIH'ye göre, “…yaşa göre ayarlanmış intihar oranları Amerika Birleşik Devletleri'nde son on yılda istikrarlı bir şekilde arttı ve intihar gençlerde ikinci en yaygın ölüm nedeni oldu. Dolayısıyla intihar oranındaki artış, Eş zamanlı olarak sosyal medya kullanımında da artış görülüyor. Ayrıca gençler arasında intihar amaçlı olmayan kendine zarar verme oranı da yüzde 14 ila yüzde 21 arasında değişiyor.”

Bu arada makaleye göre, “New York eyaleti milletvekilleri bu ay, sosyal medya platformlarının ebeveynlerin izni olmadan 18 yaşın altındaki kullanıcılara “bağımlılık yapıcı” algoritmik içerik sunmasını yasaklayan bir yasa çıkardı.”

KENDİNİZİ SOSYAL MEDYA DOLANDIRICILARINDAN NASIL KORURSUNUZ?


ABD'li general neden sosyal medyada uyarı etiketi istiyor?


Genç sosyal medyaya bakıyor (Kurt “CyberGuy” Knutsson)


SOSYAL MEDYA EKRAN SÜRESİNİN AVANTAJ VE EKSİLERİNİ DENGELEMEK

Bu gerçekleşirse ne olmasını bekleyebiliriz?


Eğer bu uyarı Kongre tarafından onaylanırsa, “uyarı etiketlerini” gerçekten görmemiz elbette biraz zaman alacak ve bunun gerçekte nasıl görüneceği belli değil. Ancak eğer olduysa, potansiyel olarak şunlar olabilir:

Artıları:


Arttırılmış farkındalık: Uyarı etiketleri, ebeveynleri ve ergenleri sosyal medya kullanımıyla ilişkili potansiyel zihinsel sağlık riskleri konusunda daha bilinçli hale getirebilir.

Davranış değişikliği: Tütün uyarı etiketlerinin etkisine benzer şekilde, bunlar daha sağlıklı sosyal medya alışkanlıklarını teşvik edebilir ve hassas gruplar arasında kullanımı azaltabilir.

Sosyal medya şirketlerine baskı: Şirketler, yasal ve halkla ilişkiler sorunlarından kaçınmak için daha sıkı güvenlik önlemleri ve daha iyi içerik denetleme uygulamaları uygulamaya zorlanabilir.

Eksileri:


Teknoloji şirketlerinden direniş: Güçlü sosyal medya şirketleri mevzuata karşı lobi faaliyeti yürütebilir, bu da uzun süren hukuki mücadelelere ve uygulamada potansiyel gecikmelere yol açabilir.

Algılanan yetersizlik: Uyarı etiketleri tek başına asgari düzeyde bir çaba olarak görülebilir ve sosyal medyanın ruh sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin daha derin, sistemik sorunları ele almakta yetersiz kalabilir.

Potansiyel damgalanma: Uyarı etiketleri, sosyal medya kullanımını istemeden damgalayabilir ve bilinçli, dengeli kullanım yerine korku veya endişeye yol açabilir.


ABD'li general neden sosyal medyada uyarı etiketi istiyor?


Sosyal medyada bir yetişkin (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Bu arada kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?


Sosyal medya hakkındaki duruşunuza bağlı olarak, gerçek şu ki, sosyal medyanın çok fazla savunmasız insana, özellikle de çocuklara ve gençlere zarar verme potansiyeli var. Bu demografik grupta değilseniz ancak yine de sosyal medya kullanımınızı yönetmekte zorlanıyorsanız, zamanınızı sınırlamanın bazı yolları vardır:

1) Sınırları belirleyin: Bu herkes için kolay değil, ancak aşırı kullanımı önlemek için ekran süresini sınırlamayı ve sosyal medyayı kontrol etmek için günün belirli saatlerini belirlemeyi hedefiniz haline getirin. Cihazınızdaki “ekran süresi” işlevine bakarak ekranda ne kadar süre kaldığınızı kontrol edebilirsiniz.

2) Bildirimleri yönetin: Sürekli kesintileri ve dopamin kaynaklı telefonunuzu kontrol etme dürtüsünü azaltmak için gerekli olmayan bildirimleri kapatın.

3) Hassas bilgilerinizi çevrimiçi ortamda paylaşmayın: Çevrimiçi olarak hangi bilgilere ve fotoğraflara yer verdiğinize her zaman dikkat edin. Birisini bulmak asla çok zor değildir.

4) Telefonunuzda sosyal medyadan çıkış yapın: Cihazınızda sosyal medya uygulamalarının yüklü olmaması ve tarayıcıda oturumunuzu kapatmanız (tek tıklamayla tekrar oturum açmayı kolaylaştırır, bu nedenle daha fazla çaba harcamanız gerekir) sosyal medyadan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

5) Olayları kişisel algılamayın: Sosyal medya tehlikeli bir araç olabilse ve her türlü taciz, takip veya diğer suiistimallerin yetkililere bildirilmesi gerekse de, sosyal medyadaki olumsuz kişilerin çoğu “trollerdir”. Onları görmezden gelin, onlarla etkileşime girmeyin ve gerekirse bunları platforma bildirin.

6) Telefonunuzda/dizüstü bilgisayarınızda blokajları ayarlayın: Sosyal medya zamanınızı sınırlama konusunda çok fazla öz kontrolünüz yoksa, bu anlaşılabilir bir durumdur. Bu yüzden gibi uygulamalar Özgürlük Aslında bu sitelere giriş yapmanızı engelleyenler var.

7) Aptal bir telefon alın: Birçok kişi akıllı telefonlarını bir süreliğine takas ediyor aptal telefonbu da onların sosyal medyadan kurtulmalarına yardımcı oluyor.

8) Ebeveyn denetimlerini yükleyin: Telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer tabletler, ebeveynlerin çocuklarının sosyal medya etkinliğini sınırlamak için kullanabileceği ebeveyn denetimleriyle birlikte gelir. Ancak onlarla sosyal medyanın tehlikeleri ve eğer izin veriliyorsa temel kuralların neler olduğu hakkında da konuşmak önemlidir. 2024'ün en iyi dört çocuk izleme programını edinin.

GİZLİ SOSYAL MEDYA BİLDİRİMLERİ BANKASINI EHLİYET ETME VE KONTROLÜ YENİDEN ELDE ETME

Kurt'un önemli çıkarımları


Sosyal medya uygun, sorumlu ve ölçülü kullanıldığında iyidir. Ancak zarar verme potansiyeli, ciddiye alınması gereken önemli bir şeydir, özellikle de ebeveynseniz ve/veya halihazırda kaygı veya depresyondan muzdarip biriyseniz. Esasen, sizden aldığı şey, size verdiğinden daha fazlaysa, sosyal medya platformlarınızla ilişkinizi yeniden gözden geçirmenin veya en azından ona bazı kısıtlamalar getirmenin zamanı gelmiş olabilir.

Kendinize ve/veya çocuklarınıza sosyal medya kısıtlamaları uyguluyor musunuz? Öyleyse neden? Peki sosyal medya platformlarına uyarı etiketi konulması konusunda düşünceleriniz neler? adresine yazarak bize bildirin. Cyberguy.com/Contact.

Daha fazla teknik ipucum ve güvenlik uyarım için şu adrese giderek ücretsiz CyberGuy Rapor Bültenime abone olun: Cyberguy.com/Newsletter.

Kurt'a bir soru sorun veya hangi hikayeleri ele almamızı istediğinizi bize bildirin.

Kurt'u sosyal kanallarında takip edin:

En çok sorulan CyberGuy sorularının yanıtları:

Telif hakkı 2024 CyberGuy.com'a aittir. Her hakkı saklıdır.